Gravide med problemer kan undgå at blive indlagt

​Gravide bliver typisk indlagt, hvis fx vandet går for tidligt. Men nu kan de ved hjælp af en tablet blive hjemme og sende målinger af blod, puls og fostrets hjerterytme til Hvidovre Hospital via nettet.

Maria Abdrabo med sønnen Elias. Vandet gik for tidligt i graviditeten, men i stedet for at blive indlagt, kunne Maria Abdrabo sende målinger af blodet og babys hjerrytme til Hvidovre Hospital via en tablet.

"Det er jo deprimerende at være indlagt. Man ligger bare og venter på, at tiden går, og har alt for meget tid til at google om for tidligt fødte og blive bekymret.  Og så sover man dårligt. Jeg synes, det var hårdt," fortæller Maria Abdrabo, som var indlagt de sidste mange uger af sin første graviditet, men undgik indlæggelse i sin anden graviditet, selv om fostervandet også anden gang gik alt for tidligt.

"Det var fuldstændigt som, da jeg ventede min datter, så jeg vidste, hvad det var. Dengang blev jeg indlagt, så det troede jeg, at jeg skulle igen. Men jeg kom i stedet hjem med telemedicin," fortæller Maria Abdrabo.

De sidste fem uger af graviditeten tog hun derfor hver dag en blodprøve og målte babys puls og hjerterytme derhjemme via elektroder på maven og sendte resultaterne via en tablet til Hvidovre Hospital.

Hjemme bedst

Den sidste del af hendes anden graviditet blev derfor en helt anden oplevelse end i hendes første graviditet, hvor hun var indlagt fra graviditetsuge 30.

"Det var en gave, særligt fordi vi også har vores datter. Hvis jeg skulle have været indlagt, havde jeg ikke været sammen med hende dagligt i mange uger. Og det havde måske ændret hendes opfattelse af at få en lillebror. Nu var jeg her, og vi kunne tale om babyen. Det gjorde en kæmpeforskel," siger Maria.

I starten skulle hun lige sætte sig ind i teknikken, men oplevede det som nemt at finde ud af. Til gengæld oplevede Maria Abdrabo jævnligt tekniske udfordringer, fordi systemet stadig var ganske nyt. Det kunne fx betyde, at hun skulle tage to eller tre målinger, fordi signalet ikke gik igennem de første gange.

Føler sig mindre syge

På fødeafdelingen på Hvidovre Hospital kender de godt både fordele og ulemper ved telemedicinen, som er målrettet gravide med for tidlig vandafgang, med leverkløe eller med svangerskabsforgiftning. De fleste kvinder er glade for muligheden, ligesom Maria Abdrabo er, og lige nu er Hvidovre Hospital det sted i Danmark, der har flest gravide tilknyttet telemedicin - der er hele tiden 20 kvinder i gang.

"De føler sig mindre syge, og at deres barn er mindre sygt. Samtidig er de fleste gravide unge og født ind i teknologien, så de lærer det hurtigt," fortæller vicechefjordemoder Ditte Kjærgård Kirschner, som understreger, at telemedicin er et tilbud. Ønsker man det ikke, bliver man indlagt.

Teknikken kan udfordre

Selv om kvinderne som udgangspunkt er meget glade for telemedicinen, er Maria Abdrabo ikke den eneste, der har oplevet knas med teknikken. Det betyder også, at afdelingen er gået stille og roligt fra projekt til drift.

"Vi har nu oplært 10 af vores medarbejdere ud af 140 og søger p.t. en mere som tovholder. Det er et område, der fortjener opmærksomhed, og vi har brug for, at medarbejdere og gravide kan sove trygt om natten. Så selv om det er kommet godt i gang, har vi først armene helt oppe over hovedet, når teknologien kører som smurt," siger Ditte Kjærgård Kirschner.

Fakta: Telemedicin til gravide:

Lige nu er Hvidovre Hospital det sted i Danmark, der har flest gravide tilknyttet telemedicin.

Den gravide bliver efter samtale med obstetriker (læge med speciale i graviditet og fødsel, red.) tilknyttet telemedicin. Den gravide bliver grundigt oplært i teknologien, og der lægges en plan for behandling i samarbejde med den gravide. Dagligt, også i weekender, bliver indsendte data fra de gravide i telemedicin kontrolleret af en jordemoder.

Der kan indsendes mange forskellige typer målinger via spørgeskemaer: Blodtryk, puls, vægt, blodsukker, temperatur, infektionstal samt subjektive oplysninger om almen tilstand hos den gravide og fosteret.

Hvidovre Hospital tilbyder telemedicin til gravide:
- med for højt blodtryk
- med for tidlig vandafgang
- med svangerskabsforgiftning
- der i en tidligere graviditet har mistet et barn og er meget utrygge
- med graviditetsbetinget leverkløe
- hvor fostret har mindre tilvækst

Løsningen vurderes at være relevant for ca. 1000 kvinder ud af ca. 7500 gravide kvinder årligt på Hvidovre Hospital. Ikke alle gravide med komplikationer kan undgå indlæggelse – det afhænger af individuel vurdering af en læge.

Telemedicin til gravide blev første gang indført i Danmark på Skejby Sygehus i Aarhus i 2012. Hvidovre Hospital startede telemedicinprojektet i 2018, og systemet er nu i almindelig drift.

Telemedicin er også på vej i forbindelse med KOL, diabetes, inflammatoriske tarmsygdomme og til børn og unge med kroniske sygdomme og skal på sigt udvikles til andre områder.