Glade jordemødre laver gode fødsler

​Dorte Dahl vil gøre Amager og Hvidovre Hospital til det bedste sted i landet for både jordemødre og fødende. Fra 1. februar er hun ny chefjordemoder på hospitalet.

Efter 10 år som vicechefjordemoder på Nordsjællands Hospital begynder Dorte Dahl 1. februar som chefjordemoder på Amager og Hvidovre Hospital. Den nye chef tog det sidste år af sin jordemoderuddannelse i Hvidovre og arbejdede bagefter halvandet år på hospitalet. Nu vender hun tilbage i en anden rolle, som en af tre afdelingschefer i Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling og som en del af hospitalsledelsen.

"Jeg glæder mig rigtig meget til at være en del af den store ledergruppe. Det ledelsesmæssige samarbejde er rigtig vigtigt, fordi vi i fremtiden skal blive bedre til at tænke gode patientforløb på tværs af specialerne. Vi har jo jævnligt patienter, der ikke bare fejler en ting, men flere. De patienter skal også have en rød tråd i deres forløb, og deres besøg og undersøgelser skal tilrettelægges hensigtsmæssigt," siger Dorte Dahl.

I sit nye job vil hun gøre det til sin fornemste mission at tackle problemerne med rekruttering af jordemødre.

"Hvidovre Hospital skal være et sted, der tiltrækker fødende og jordemødre. Det er et fagligt attraktivt hospital, og fremover skal det også være det sted, man gerne vil hen som jordemoder. Det sker bl.a. med et godt arbejdsmiljø," siger Dorte Dahl.

Et fag man kan trives med hele livet

Også Nordsjællands Hospital har i perioder oplevet problemer med at tiltrække jordemødre, men Dorte Dahl var med til at vende udviklingen, og den erfaring vil hun trække på i Hvidovre.

"Jordemoder skal være et fag, man kan trives med hele livet og ikke noget, man bliver slidt ned af. Vi skal have en højere faglighed med flere fastansatte og færre vikarer. Det et er hårdt job, fordi der er forskellige patientforløb med både gode og krævende fødsler, så vi skal passe på hinanden," siger Dorte Dahl.

"Man skal kunne lave noget andet som jordemoder, beskæftige sig med andre genrer inden for faget, så man ikke nødvendigvis står hele sit liv på en fødestue. Også i hverdagen skal der varieres mellem at være på fødegangen, akutmodtagelsen og i konsultationen".

Arbejdsglæden smitter af

Også gode patientforløb er noget, den nye chef prioriterer højt. Og det hænger tæt sammen med arbejdsmiljøet.

"Essensen af jordemodergerningen er at skabe gode fødselsforløb. Og de kommer, når personalet trives og synes, det er dejligt at gå på arbejde. Arbejdsglæden smitter af," siger Dorte Dahl, der vil skabe rum til tålmodighed.

"Vi skal værne om den ukomplicerede fødsel, hvor vi griber ind så lidt som muligt. Der skal være en tålmodighed og tro på, at kvinden kan føde selv, " fortæller den nye chefjordemoder.

Sommerhus og børn

Dorte Dahl nåede at tage en bachelor i statskundskab på Aarhus Universitet, inden hun fandt ud af, hun skulle være jordemoder. Desuden har hun gennemført en diplomuddannelse i ledelse på Professionshøjskolen UCC.

Hun bor på Østerbro og har to børn, en pige på 23 og en dreng på 20. Fritiden bruges med familien, kæresten, i sommerhuset i Jylland og på at løbe og dyrke yoga.