Giver forældre overvægt videre til deres børn?

​Professor Henriette Svarre skal undersøge om nedsat overvægt hos forældre har en effekt på efterfølgende graviditet og børnenes udvikling. Fokus er på begge forældre, ikke kun moderen.

​​​​​Går overvægt i arv?

Professor, overlæge Henriette Svarre Nielsen fra Amager og Hvidovre Hospital skal som del af projektet ’PREPARE CHILD’ over en femårig periode undersøge sammenhængen mellem forældres overvægt før og under graviditeten – og udviklingen af overvægt hos deres børn. Karakteristisk for den familiefokuserede forskning på Amager og Hvidovre Hospital inddrager studiet hele familien og ikke kun kvinden, der bærer på barnet under graviditeten.

”Projektet følger tråden i vores andre studier her på hospitalet, hvor vi i forskning om reproduktion kigger på både manden og kvinden,” siger Henriette Svarre Nielsen, der forsker på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling.

”Overraskende nok har tidligere studier ikke inddraget manden og netop med vægttab kan det give mening, både hvad biologiske faktorer angår, men sandsynligvis også hvad de sociale relationer i den kommende familie angår. Det glæder vi os til at kortlægge,” tilføjer hun.

24 millioner fra Novo Nordisk Fonden

Over de seneste år er der sket en voldsom øgning i overvægt blandt børn og unge. Når børn og unge bliver overvægtige, skyldes det et samspil af fysiske, psykiske og sociale faktorer, viser en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse​. Mange af de indsatser, der i dag er i brug for at forebygge overvægt blandt børn og unge, er ikke særligt effektive, lyder det i rapporten

”Årsagssammenhængen er kompleks”, siger Henriette Svarre Nielsen.

”Der er lavet flere studier, hvor overvægtige kvinder har tabt vægt, eller taget meget lidt på, når de var gravide, og desværre er det ikke effektivt til at forebygge overvægt blandt børn. Det ser ud til, at det er for sent at sætte ind på det tidspunkt, og fokus har udelukkende været på kvinden,” forklarer Hvidovre-professoren.

Men nu er der med en bevilling på 24 millioner kr. fra Novo Nordisk Fonden banet vejen for, at samfundet kan blive klogere på overvægt og reproduktion i et perspektiv, hvor hele familien bliver inddraget. Projektet bliver til som et samarbejde mellem Københavns Universitet, Amager og Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital.

”Amager og Hvidovre Hospital er oplagt til at tage del i den her slags forskningsprojekter, da vi ved en masse om folkesygdomme og overvægt og derudover er landets største fødehospital,” siger Henriette Svarre Nielsen.