Genoptræning - eller en gåtur med hunden?

​​Thomas Bandholm fra Klinisk Forskningscenter på Amager og Hvidovre Hospital er udnævnt til hospitalets første og eneste ikke-lægelige professor. Han er uddannet fysioterapeut og idrætsfysiolog og indtræder i en eksklusiv klub af kun syv professorer med fokus på fysioterapi.

Spørgsmålene står i kø inden for professor Thomas Bandholms speciale. For nylig fik seniorforskeren titel af professor, men det ændrer ikke på, at han fortsat vil forske i den kliniske anvendelse af fysisk træning. På Klinisk Forskningscenter på Amager og Hvidovre Hospital handler det om at dokumentere, hvilke typer af patientforløb, der kan forbedres via fysisk aktivitet og træning, og hvilke der eventuelt ikke kan. Der findes i dag en mængde erfaringsbaseret viden, som skal erstattes med forskningsbaseret viden, så behandlingen kan optimeres. Og der er nok af emner at tage fat på, for forskning i genoptræning er med Thomas Bandholms egne ord "en ekstremt ung forskningsdisciplin med et stort potentiale."

"For 20 år siden var der i Danmark én fysioterapeut med en ph.d.-uddannelse. I dag er der lidt mere end 100, så det er et område med kæmpe vækst," siger professoren, der ser frem til at medvirke til at sætte den i forvejen høje videnskabelige produktion på Klinisk Forskningscenter på Amager og Hvidovre Hospital endnu et gear op.

Udfordrer vedtagne normer

Normen har i mange år været, at patienter skal til genoptræning efter at være blevet opereret i f.eks. knæ eller hofte, og det er den type erfaringsbaseret viden, Thomas Bandholm og forskerne i hans gruppe går i kødet på:

"Vi tror normalt, at hvis patienter går til genoptræning hurtigt efter en operation, er det bedre end blot at føre et normalt aktivt liv. Det er det formentlig også efter en lang række operationstyper. Men der er også nogle operationstyper, hvor det ser ud til, at den ekstra effekt af en tidlig genoptræning ikke optimerer et patientforløb, så meget som vi havde forestillet os. Måske vil der også være eksempler, hvor træning decideret ikke virker eller ikke er godt for patienten," siger Thomas Bandholm.

På samme vis indikerer studier, at patienter ikke nødvendigvis behøver at mødes med en sundhedsprofessionel for at for at træne forskellige øvelser, men bare kan lave træningen derhjemme efter instruktion hos en sundhedsprofessionel. I nogle tilfælde er det bare vigtigt, at man genoptræner – ikke hvordan man genoptræner.

Motion giver arbejds- og livsglæde

Fra det øjeblik, man træder ind på 44-årige Thomas Bandholms kontor, står det klart, at der er tale om en mand, som har fokus på fysisk aktivitet både professionelt og personligt. Racercyklen står op af væggen og løbeskoene fylder i reolen. Den nyudnævnte professor har dyrket sportsklatring i mange år og cykler nu mountainbike i Hareskoven. Hver dag tager han cyklen de tyve kilometer frem og tilbage fra sit hjem i Værløse til Hvidovre Hospital, for træning giver ham arbejds- og livsglæde i hverdagen med hustru og to mindre børn.

Professionelt har Thomas Bandholm, som er uddannet fysioterapeut og idrætsfysiolog, forsket inden for fysioterapi, siden han i 2004 blev ansat i Hvidovre Hospitals regi. Han fortsætter som forskningsleder for PMR-C – Physical Medicine & Rehabilitation Research – Copenhagen (PMR-C), og håber, at professortitlen kan hjælpe til med at skaffe flere eksterne forskningsmidler, at tiltrække talentfulde forskere og at finde stærke samarbejdspartnere.

Link til Fysioterapeuten:

Thomas Bandholm holder tiltrædelsesforelæsning den 2. november 2017 kl. 14.00 i auditorium 1.

Blå bog
Professor i Klinisk Træningsfysiologi og Rehabilitering ved Institut for Klinisk Medicin på KU, 2017. Lektor ved Institut for Klinisk Medicin på KU 2004. Ph.d. og seniorforsker i Klinisk Forskningscenter Amager og Hvidovre Hospital, 2009. Kandidat i idræt og humanfysiologi fra Institut for Idræt, KU i 2004. Fysioterapeut fra Fysioterapeutskolen i København i 1998.