Gastroenheden: Ny operationsmetode hjælper patienter med forsinket tømning af mavesækken

Med en minimal invasiv operationsform kan kirurger i Gastroenheden hjælpe patienter, der har svært ved at tømme mavesækken. De er de første i Danmark, der udfører operationen endoskopisk.

Overlægerne Lisbeth Edvardsen Hvolris og Palle Miliam udførte for nylig den første såkaldte G-POEM operation i Danmark. Den foregik i Gastroenheden på Hvidovre Hospital, udføres endoskopisk, og går ud på at skære lukkemusklen mellem mavesæk og tolvfingertarm over ved hjælp af et gastroskop. Det kan hjælpe personer, der har svært ved at tømme mavesækken, fx diabetikere.

De to overlæger har i fire år udført POEM- operation mod synkebesvær, hvor man skærer lukkemusklen over mellem spiserør og mavesæk via en kanal under slimhinden i spiserøret vha. et gastroskop. De fire års erfaring i POEM har banet vejen for, at de nu kan udføre G-POEM indgrebet.

"Vi har rutinen i POEM-proceduren fra 2016 til nu, og det er først, når man har den rutine, at man kan gå skridtet videre, og derfor kan vi nu udføre G-POEM på Hvidovre som de første i landet," fortæller overlæge Lisbeth Edvardsen Hvolris. Inden opstart havde begge kirurger været på studiebesøg i Bergen, hvor man lige har opstartet G-POEM behandlingen.

Hvilke patienter kan have gavn af operationen?

Forsinket tømning af mavesækken, i fagsprog gastroparese, medfører kvalme, opkastninger og hos nogle mavesmerter. Tilstanden kan skyldes langvarig diabetes, neurologiske sygdomme, bindevævssygdomme og tidligere kirurgi. Hos 36 procent er baggrunden uafklaret.

"Der er rigtigt mange, der lider af dårlig tømning af mavesæk, som er meget generende. Det har været svært at give nogle effektive behandlingstilbud. Man har f.eks. prøvet en pacemaker på mavesækken og at regulere diabetessygdommen medicinsk, men studier har vist, at en lille undergruppe har rigtig god effekt af at få lukkemusklen (pylorus) skåret over og dermed lette afløbet fra mavesækken," siger Lisbeth Hvolris.

Også Palle Miliam forventer gode resultater for patienterne:

"Det er en ny meget interessant behandlingsmodalitet, som formentlig vil kunne forbedre livskvaliteten hos mange diabetikere som lider af gastroparese."

Samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen og Ph.d.-projekt

I forbindelse med den nye procedure sætter afdelingen sammen med Steno Diabetes Center Copenhagen et ph.d.-studie med ca. 2-3000 diabetikere i gang, der skal se nærmere på problematikken med tømning af mavesækken.

Ifølge forsker og læge Christian Stevns Hansen fra Steno Diabetes Center er der formentlig mange diabetespatienter i Danmark (ca. 28.000 type I og 250.000 type II diabetes), som har udviklet forsinket tømning af mavesækken, der ikke får diagnosen. Det skyldes, at der er dårlig overensstemmelse mellem symptomer og diagnostiske test.

"Ca. 5-6000 patienter kan få gavn af behandlingen. Potentielt vil G-POEM kunne afhjælpe symptomerne fra dårlig tømning af mavesækken og måske også forbedre diabetesbehandlingen for de patienter, som behandles med insulin. En mere normal transport af føde fra mavesækken og videre i tarmsystemet kan måske gøre det nemmere at tage måltidsinsulin på det rigtige tidspunkt," siger Christian Stevns Hansen, som håber, at ph.d.-projektet kan gøre forskerne klogere på, hvorfor problemerne med mavesækken opstår.

Den første patient har det godt

Den første patient, Lisbeth Edvardsen Hvolris og Palle Miliam opererede med G-POEM-metoden for nylig, skulle egentlig have været opereret i marts, men det blev skubbet pga. Coronavirus-pandemien. Patienten har haft god effekt af operationen, som han med det samme kunne mærke virkede.

"Vi har netop talt med ham, og han har det rigtig godt. Vi har tidligere behandlet ham med botox, som, ligesom det kan slappe ansigtsmuskler af, også kan slappe lukkemusklen (pylorus) mellem mavesæk og tolvfingertarm af. Med G-POEM operationen har vi kunnet give ham en varig behandling," fortæller Palle Miliam.

Flere muligheder på vej

Allerede på nuværende tidspunkt gør Gastroenheden brug af den minimale invasive kirurgiske teknik i behandlingen af godartede lidelser i spiserør og mavesæk. Desuden gør en ny operationsstue, som åbnede på den centrale operationsgang sidste år, det muligt at operere såvel laparoskopisk og endoskopisk samtidigt med anvendelse af PIP metoden (picture in picture), hvor kirurgerne kan se begge operationsmetoder på operationsskærmen samtidigt.

"Derudover har vi fået supplerende måleudstyr i år (Endoflip), som giver os mulighed for via gastroskopet (kikkerten) under operationen at måle spiserørets og mavesækkens tryk i lukkemusklen samt bevægemønstret og således samtidig kontrollere, at operationen er vellykket," slutter Lisbeth Edvardsen Hvolris.

Ordforklaring:

G-POEM står for Gastrisk Per Oral Endoskopisk Myotomi – ny operationsmetode for gastroparese

POEM står for Per Oral Endoskopisk Myotomi – operationsmetode for synkebesvær

Billeder fra operationen:

Injektionskanyle med blå væske til løft af slimhinden foran lukkemusklen (pylorus)

Rummet mellem slimhinde og muskel åbnes

Musklen brændes over

Lukning med klips af tunnel til musklen