Fra bryst til bil til baby

​​Peter Warlund er kongerigets eneste modermælks-chauffør og kører hvert år over 30.000 kilometer for at samle cirka 2500 liter modermælk ind til for tidligt fødte babyer i hele landet og på Færøerne.

Peter Warlund kører hver uge han landet tyndt i sin bil, for at indsamle modermælk fra donorer, som har mælk i overskud. Mælken bliver bragt til Hvidovre, hvor det bliver homogeniseret og frosset ned. Derefter bliver det fordelt ud på hospitaler landet over, så for tidligt fødte børn, som er for små eller svage til at amme, kan få den vigtige næring fra rigtig modermælk.
 
”Jeg er meget stolt af det, jeg laver. Det er rart at vide, at det, jeg kører rundt med, har stor betydning for en masse nyfødte og deres forældre,” siger Peter Warlund, som nogle uger henter mælk hos 20-30 kvinder i alle mulige dele af landet.
 
”Det er kvinder, som har holdt gang i mælkeproduktionen i forbindelse med deres egen fødsel. Der er stor forskel på mælkens kvalitet og på, hvor meget hver kvinde kan give. Jeg tror, rekorden er en kvinde som leverede 500 liter på 14 måneder. Det var helt vildt,” fortæller han.

Øst, vest, syd og nord

Peter Warlund kører i omegnen af 30.000 kilometer hvert år, og hans hverdag følger et fast skema: Tirsdag går turen sydpå – nogle gange helt til Gedser, onsdag går den vestpå, torsdag nordpå og fredag rundt i Storkøbenhavn.  
 
”Jeg elsker mit job. Jeg får set den smukke natur, og så møder jeg en masse søde og glade mennesker, som gør en god gerning. Det kan være hårdt at malke ud, så det er flot at kvinderne gør det,” siger Peter Warlund.  Redaktør