Forstoppelse: Når barnets mave "driller"

​1 ud af 5 børn lider af forstoppelse. Hvidovre Hospital har derfor åbnet Danmarks første forstoppelsesskole, som hjælper børnene og deres familier.

Fysioterapeut Cathrine Blegvad Stenz hjælper børnene med de rigtige toilet-stillinger på forstoppelsesskolen.

De blander selv afføringsmiddel i små shots-glas, prøver at sidde rigtigt på toilettet og kan fiske en lort. På Danmarks første forstoppelsesskole for børn på Hvidovre Hospital leger børnene ny viden om deres maveproblemer ind, så de og deres forældre får nye redskaber til at håndtere forstoppelsen.

1 ud af 5 børn lider af forstoppelse i kortere eller længere perioder, og det kan give voldsomme smerter, uheld i bukserne og et evigt pres for at få gode toiletvaner. Det fylder meget i familierne og dermed også på Børneambulatoriet, og derfor har Hvidovre Hospital åbnet Danmarks første forstoppelsesskole for børn.

"Nogle børn kommer igen og igen i en lang række år med samme problematik, men ofte fejler de ikke andet, end at de er forstoppede. Derfor har vi udviklet en skole, så disse "raske syge" børn kan hjælpes på anden vis," fortæller sygeplejerske på Børne- og Ungeafdelingen, Tania Olsen.

På skole, fordi maven driller

"Forstoppelse er, når det kan være svært at komme af med lorten," siger en 8-årig elev under den indledende introduktion på forstoppelsesskolen, inden turen går ud til de forskellige poster. Her kan børnene fx selv prøve at blande afføringsmidlet Movicol i forskellige drikkevarer i shotglas og smage på det.

De kan også sidde på et toilet (med bukser på) og få hjælp til rigtige pressestillinger, og så prøver de at klemme blandinger af sovsekulør og havregryn, der ligner afføring, igennem en tarmlignende strømpe. Desuden er der kø ovre ved fiskebassinet, hvor man skal fange typer af lort – eller afføring, om man vil. Fangsten er dog lavet af plastik.

"Børnene synes, det er sjovt, og de lærer noget. De vil fx rigtigt gerne smage movicolen, hvilket ofte har været et problem derhjemme, men her vil de gerne, fordi alle er med. De er helt med på, at de er på skolen, fordi deres maver driller, og at vi skal fikse det sammen," fortæller Tania Olsen.

Tilfredse familier

Det er Børne- og Ungeafdelingens oplevelse, at de fleste familier er glade for tilbuddet.

"Vores første erfaringer viser, at familierne er meget tilfredse, og vi kan se, at det virker. Familierne får nogle aha-oplevelser og en bekræftelse af, at deres børn ikke er syge," fortæller Tania Olsen.

Børneafdelingen har prøvet skolen af siden april i 2018, men skruer nu op, så der kommer flere hold med plads til flere børn. Samtidig er det tanken, at skoletilbuddet skal indgå i et fagligt projekt, som kan dokumentere virkningen. De øvrige hospitaler i Region Hovedstaden skal på sigt kunne henvise børn til skolen på Hvidovre Hospital.

Færre hospitalsbesøg

Skolen varer to timer en enkelt eftermiddag, hvor børnene og deres forældre lærer at håndtere forstoppelsen og dermed undgår gentagne kontroller og undersøgelser. Skolen startede op som forsøg i foråret 2018, og siden er kun ét af de ca. 65 børn, der har "gået på skolen" vendt tilbage til undersøgelser på hospitalet.

Resultatet medfører den bonus, at læger og sygeplejersker får mere tid til at undersøge og behandle mere syge børn, fortæller Tania Olsen.

Om forstoppelsesskolen

Skolen foregår en gang hver anden måned i to timer fra kl. 15-17 og er for børn fra 2 til 11 år og deres forældre. Familierne får tilbud om skoleforløbet, når de er til ambulant kontrol i Børneambulatoriet eller Børnedagafsnittet, men kan også få tilbuddet, hvis de er indlagt med en forstoppelsesproblematik.

Hvad er forstoppelse?

Forstoppelse er en forstyrrelse af tyktarmens funktion, der medfører hård afføring, som det er vanskeligt at komme af med, og som kommer med flere dages mellemrum.

Forstoppelse kan være ubehagelig og smertefuld. Forstoppelse kan opleves i forskellige grader, samt i kortere eller længere perioder og kan være hæmmende for både arbejdsliv og det sociale liv.

Forstoppelse kan medføre følgende symptomer:

- Afføringen er hård – evt. som kugle
- Afføringen skal presses ud
- Fornemmelse af dårlig tømning evt. blokering
- Nødvendigt at hjælpe afføringen ud med for eksempel fingre
- Afføring kun med dages mellemrum
- Ufrivilligt tab af afføring
- Mavesmerter eller trykken nedadtil i højre eller venstre side af maven
- Maven er oppustet og udspilet
- Dårlig ånde – og ildelugtende prutter
- Kortvarige, influenza-lignende tilfælde

Gode råd til børn med forstoppelse