Professor Lise Lotte Gluud med en - lettere manipuleret - flyvende lever.
Som en stor og lys foie gras. Nogenlunde sådan ser en fedtlever ud – og sådan en går ca. en million danskere rundt med. Ikke nødvendigvis forårsaget af alkohol, for fedtlever kan også komme af overvægt og generel usund livsstil, og den kan med tiden udvikle sig til alvorlig sygdom, fx skrumpelever og cancer.
Så der er mange gode grunde til at interessere sig for fedtlever, og det gør overlæge Lise Lotte Gluud, som 1. marts 2020 tiltræder et professorat i gastroenterologi og hepatologi med fokus på livsstilsassocierede leversygdomme i Gastroenheden på Hvidovre Hospital. Afdelingen er førende inden for forskning og behandling af fedtlever og andre leversygdomme.
Den farlige eller den godartede fedtlever
"Jeg vil gerne forske meget mere i, hvorfor folk får fedtlever og hvordan vi tidligt med sikkerhed kan se, om det er den farlige eller den godartede variant, for mange har fedtlever uden at vide det".
"Det farlige ved at gå rundt med en fedtlever i for mange år er, at man kan udvikle betændelse i leveren, fordi den hele tiden prøver at reparere sig selv. Det kan udvikle mere betændelse, som kan blive til arvæv, og til sidst kan man risikere at få skrumpelever og levercancer", fortæller Lise Lotte Gluud.
Hun fortæller videre, at man ikke nødvendigvis selv er klar over, at man har fedtlever.
"Man kan føle sig lidt øm under ribbenene i højre side, og måske føle sig træt og have ubehag i maven. Men de fleste mærker intet til det, før de fx får konstateret skrumpelever, og det vil vi selvfølgeliglig gerne undgå. Omvendt skal man heller ikke gå i panik, for mange tilfælde af fedtlever er helt godartet. Men man kan jo altid tænke over, om man kan leve lidt sundere".
En mirakelblodprøve
Lise Lotte Gluud drømmer bl.a. om at udvikle en mirakelblodprøve, som kan vise, hvilken fedtlever patienterne har, så de måske kan få anden hjælp end medicin.
"Der findes ikke en eneste pille, som virker lige så godt som at have en sund livsstil, især ved at træne. Og man skal ikke sammenligne sig med 30-årige mænd, der ligger og flår i jernstænger i fitnesscentret. Det er al træning, der gælder, både gåture og cykelture og bevægelse i det hele taget".
"I nogle tilfælde kan man faktisk få en fedtlever til at gå helt væk igen. Selv i de tilfælde, hvor skrumpeleveren nærmest står og banker på døren, kan man også gøre meget for at vende processen, så de får det bedre", siger Lise Lotte Gluud.
Hendes vision er et fremtidens sundhedsvæsen, som er endnu bedre til at samarbejde, både med primærsektoren, men også på tværs af specialer og faggrupper inden for hospitalets vægge:
"Når det gælder livsstilssygdomme fejler patienterne jo som regel noget fra flere organer, så det vil give rigtig god mening at samle de fagfolk, der har interesse for livsstilsbetingede sygdomme".