Fodboldpigers mange skader kan forebygges

Overraskende mange fodboldpiger døjer med skader – endda ofte alvorlige. Ny forskning fra Hvidovre Hospital kortlægger skaderne og kan være med til at styrke forebyggelsen.

​Pigefodbold er den suverænt mest populære holdsport blandt unge danske piger, men det er ikke risikofrit for pigerne at trække i benskinner og fodboldstøvler og sparke til læderbolden. Ny forskning fra Ortopædkirurgisk Afdeling (SORC-C) på Hvidovre Hospital viser nemlig, at der er tre gange så mange skader blandt fodboldpiger, som tidligere undersøgelser har vist.

”Der er langt flere skader end antaget, og mange af skaderne er alvorlige knæskader, som jo kan være nogle, man døjer med resten af livet,” fortæller fysioterapeut og ph.d. studerende Mikkel Bek Clausen fra Hvidovre Hospital og forklarer om det overraskende fund:

”Tidligere, når man har lavet denne type opgørelser, har man spurgt pigernes trænere om hvilke skader, der var i klubben, men i vores projekt har vi spurgt pigerne selv, og det har altså givet et mere fyldestgørende billede”.

Mere træning giver færre skader

Undersøgelsen er lavet blandt 500 jyske fodbold-piger i alderen 15-18 år, som hver uge i en halvsæson har svaret på en sms fra forskerne bag projektet, og dermed fortalt hvor meget de har spillet i ugens løb, og om de har fået skader – og i så fald hvilke skader. Resultatet blev 269 skader, hvoraf 25% var knæskader. Og de mange sms’er kan ifølge Mikkel Bek Clausen ikke blot bruges til at kortlægge skaderne, de kan også bruges til at hjælpe med forebyggelse af dem.

”Vi fandt en klar sammenhæng mellem pigernes skader, og hvor meget fodbold de spiller. Der er jo stor forskel på, hvor meget og hvor ofte pigerne spiller. Nogle spiller en time om ugen, andre spiller fem timer eller mere, og det er helt tydeligt, at de piger, der spiller meget fodbold, har mindre risiko for at blive skadede per time de spiller,” forklarer han.
Det betyder ifølge Mikkel Bek Clausen, at pigefodbold ikke er en sport, som man skal gøre halvt, hvis man vil undgå skader.

”Mange af de piger, som blev skadede, spillede kun i ny og næ, og så var deres kroppe ikke klar til den ekstra fysiske belastning, som fodbold jo er. Hvis man vil undgå skader, skal man altså engagere sig og sørge for at komme til træningen,” siger han.

Skader avler skader

Antallet af træningstimer var ikke den eneste risikofaktor, som Mikkel Bek Clausen fandt frem til i sit forskningsprojekt. Også pigernes skadeshistorik viste sig at have stor betydning.

Inden projektet gik i gang, besvarede pigerne et spørgeskema, hvor de blandt andet svarede på, om de har været knæskadede før, og det var tydeligt, at piger med tidligere skader havde markant forhøjet risiko for at blive knæskadet igen.

Det fund kan ifølge Mikkel Bek Clausen være vigtigt i forebyggelsesarbejdet.

”Det betyder jo, at vi kan finde de piger, som er i højest risiko for at blive skadede og give dem særlig træning som kan styrke dem og være med til at forebygge,” siger han.