”Vores velfærdssamfund er bygget op omkring idéen, at alle har lige adgang til de samme ydelser, for eksempel lægehjælp. Men virkeligheden er desværre en anden,” fortæller Trine Schifter Larsen, postdoc og sygeplejerske ved Amager og Hvidovre Hospital og lektor på Roskilde Universitet. Ifølge hende er det langt fra alle borgere, som har den samme adgang til sundhedsvæsenet.
Derfor har hun, sammen med sin forskningsgruppe og flere sundhedsprofessionelle, startet projektet ”VORES”, hvor de undersøger, hvordan de kan skabe nye adgange til sundhedsvæsenet for udsatte borgere. Og nøgleordet her er fællesskab.
En utraditionel sundhedsdagsorden
Omdrejningspunktet for forskningsprojektet er en såkaldt ’tirsdagscafé’, som projektet har oprettet i samarbejde med en boligsocial forening i Sydhavnen. Her bliver områdets borgere inviteret til at arrangere og deltage i aktiviteter, hvor fællesskabet er i centrum. Det kan for eksempel være fællesspisning, gåture og dart. I caféen er der samtidig sundhedsprofessionelle til stede, som også kan svare på borgernes spørgsmål og bekymringer omkring sygdom og sundhed.
”Vi kommer ikke og prædiker om rygestop eller at motion er vigtigt. I stedet mener vi, at fællesskabet kan skabe forandringer,” forklarer Trine Schifter Larsen og tilføjer, at hun og hendes kolleger har erfaret, at netop fordi de ikke kommer med en traditionel dagsorden, så vil borgerne rigtig gerne tale om sundhed.
Fællesskabet ændrer borgernes vilkår
I projektet arbejder forskningsgruppen med at skabe andre vilkår for borgerne gennem fællesskaber. Det kan være for eksempel Bent på 65 år, som egentligt gerne vil spise sundt. Men Bent er alene, og han hverken kan eller har lyst til at lave mad til sig selv. Mad kan også være dyrt, og Bent har et begrænset økonomisk råderum. Samtidig er han også gangbesværet, så alene indkøbet bliver en uoverkommelig udfordring.
”Her kan fællesspisningerne være med til at ændre vilkårene for en som Bent. Maden bliver lavet for ham, der er købt ind, og maden koster endda kun 25 kr. Samtidig foregår spisningen i fællesskab med andre, så måltidet bliver også et socialt element. Måske kan han også selv kan bidrage ved at dække bord, og så oplever han, at han kan være til gavn for fællesskabet,” forklarer Trine Schifter Larsen.
Hospitalet skal tættere på borgerne
Men hvad laver hospitalet ude hos borgerne? Er det ikke dét, vi har kommunerne til?
”Mange af de udsatte borgere har flere kroniske sygdomme, og derfor er de ofte på hospitalet. De har derfor brug for at blive mødt af sundhedsprofessionelle med særlig viden, og derfor giver det mening, at det er hospitalet, der kommer hjem til borgeren,” siger Trine Schifter Larsen og forklarer, at hospitalet med dette projekt også tager ansvar for den stigende ulighed i sundhedsvæsenet: ”Vi flytter nogle af vores ressourcer ud til dem, der har allermest brug for dem, men som samtidig har allersværest ved at gribe dem.”
I øjeblikket er kommunen kun lidt involveret i projektet, for eksempel ved at en hjemmesygeplejerske en gang i mellem kan hjælpe en borger fra sin lejlighed og ned i caféen. Trine Schifter Larsen oplever dog ikke, at kommunen ikke har lyst til at være en del af projektet, men at det er et spørgsmål om manglende ressourcer. Hun håber derfor på i fremtiden at kunne få et større samarbejde.
Om projektet VORES
Projektets officielle navn er ”Velfærd og Relationer – et sundhedsprojekt”. Til dagligt bliver det dog omtalt som ”VORES”.
Forskningsgruppen består af Trine Schifter Larsen, som er forsker og programleder, og ph.d.-studerende Nicolas Tristan Munk fra UCSF, Center for Sundhedsfaglig Forskning, samt en vejledergruppe bestående af Professor Kristian Larsen og Lektor Tom Møller, som også er fra UCSF.
”VORES” er støttet af Valbyfonden og af flere afdelinger på Amager og Hvidovre Hospital, som har doneret timer til, at sundhedsprofessionelle fra afdelingen kan tage med ud i tirsdagscaféen og være med til at udvikle aktiviteter. Det gælder:
- En læge fra Akutmodtagelsen/medicinsk afdeling, geriater, Lillian Mørch Jørgensen
- En sygeplejerske fra Ortopædkirurgisk Afdeling, Karina Lyck Larsen
- En fysioterapeut og en ergoterapeut fra Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling; Rasmus Hoxer Brødsgaard og Sophia Alberte Fisker Rasmussen