Er det nødvendigt at operere alle?

​​Hvem gavner vi ved at operere for sårbrok? Og hvem gavner vi ikke? Kirurger ved AHH og Køge Sygehus vil sammen forske i, om operation altid er det rigtige for patienter med sårbrok.

2500 patienter i Danmark bliver hvert år opereret for sårbrok, men det tal kan blive mindre, hvis det står til overlæge og professor i kirurgi ved Hvidovre Hospital, Thue Bisgaard.

Han er derfor ved at indlede den første internationale undersøgelse med lodtrækning, hvor 500 patienter med sårbrok skal trække lod om, om de skal opereres eller afvente uden operation.

"Tilbyder du noget så radikalt som elektiv operation, så skal det være sådan, at patienterne får det bedre efter operationen end før. Det sker desværre ikke sjældent ved denne type brok, at patienten ikke får det bedre end før og måske endda får yderligere komplikationer. Derfor skal man altid vurdere, om det er det rigtige at tilbyde en operation," siger Thue Bisgaard og understreger, at det ikke gælder blandt andet akutte operationer.

Forskning skal give mere viden

Undersøgelsen bliver den første i verden af sin slags indenfor sårbrok og vil forhåbentlig give en række tiltrængte svar på spørgsmålet: "Skal en patient med disse symptomer opereres?"

"Vi ved ikke nok om, hvad der sker med patienter med sårbrok, hvis vi undlader at operere dem. Det har været kotyme, at man lige så godt kan operere dem med det samme, for ellers skal de bare opereres senere, men vi ved faktisk ikke nok om det," siger Thue Bisgaard.

Projektet skal foregå i samarbejde mellem Gastroenheden på Hvidovre Hospital, den tilsvarende enhed på Køge Sygehus og internationale centre. Undersøgelsen vil "bo" på Hvidovre Hospital under ledelse af Thue Bisgaard i tæt samarbejde med overlæge Frederik Helgstrand fra Køge Sygehus.

Trækker lod mellem patienterne

Udvælgelsen af de 250 patienter, der skal opereres, og de 250 patienter, der ikke skal, skal helt simpelt foregå ved en lodtrækning.

"Det lyder umiddelbart ikke rart, men de patienter, vi vil inddrage i projektet, vil være patienter, som kun har ganske få eller moderate gener. Vi vil rådgive dem grundigt og høre dem, om de har lyst til at deltage i projektet baseret på lodtrækning. Der er tidligere lavet tre tilsvarende studier om fx lyskebrok," fortæller Thue Bisgaard.

Emnet diskuteres internationalt

Torsdag den 12. april mødes en perlerække af internationale forskere og deltagende interesserede kirurger fra Danmark og det øvrige Europa på et symposium om indikation for operation af brok, Copenhagen Hernia day-Sumposium, som Thue Bisgaard og Frederik Helgstrand arrangerer.

"Emnet er særdeles hot og har stor international bevågenhed," siger Thue Bisgaard.

På symposiet præsenterer Thue Bisgaard og Frederik Helgstrand deres projekt, og eksperter fra Sverige, England, USA og Spanien vil også diskutere emner som fx socio-økonomiske faktorer, risikofaktorer før operation og juridiske og lovgivningsmæssige udfordringer samt en række mere kirurgiske emner. Alt sammen noget, der kan belyse indikation for operation.

Om sårbrok:
Et brok består af en udposning af bughinden igennem alle lag af bughinden bortset fra huden. Et brok kan evt. også rumme en del af tarmen eller andre organer.
Efter åben operation i maven kommer der efterfølgende et sårbrok hos ca. 10-15 %. Sårbrokket opstår typisk efter en defekt i operationsarret eller betændelse i et sår i bugvæggen, som ikke er helet ordentligt. Har man tendens til hoste, er overvægtig eller underernæret, øges risikoen for at udvikle sårbrok.