Hepatitis C-virus tager en maske på, undgår derfor at blive genkendt af immunforsvaret og spreder sig ubemærket i kroppen.
Det lyder lidt som en gyserfilm – men det ér ny viden, som en gruppe forskere fra Hvidovre Hospital og Københavns Universitet nu kan dele i det videnskabelige tidsskrift Nature.
Slut med at gemme sig
Selvom hepatitis C er grundigt studeret, har det været en gåde, hvordan hepatitis C kan skjule sig i levercellerne uden at blive opdaget af immunforsvaret. Forskerholdet har længe haft en mistanke til, at ”FAD”, et molekyle sammensat af vitamin B2 og energimolekylet ATP, har hjulpet med at skjule virus for immunforsvaret.
”Sammen med lektor Jeppe Vinther fra Københavns Universitet fandt vi ud af, at hepatitis C overraskende nok, og i modsætning til andre vira, er afhængig af FAD-molekylet, og at hepatitis C bruger FAD-molekylet som en maskering for ikke at blive genkendt af vores immunforsvar,” siger lektor Troels Scheel fra CO-HEP (Copenhagen Hepatitis C Program).
Banebrydende virusforskning
Professor Jens Bukh, som leder CO-HEP, har sammen med Troels Scheel og Jeppe Vinther stået i spidsen for studiet, og de er både meget begejstrede for resultatet og det tætte samarbejde i forskningsteamet:

Fakta om hepatitis C
Hepatitis C skyldes infektion med hepatitis C-virus (HCV). HCV forårsager leverbetændelse, der sjældent viser sig som akut sygdom. De fleste får en kronisk infektion, som først bliver diagnosticeret mange år efter smitten, men som kan føre til udvikling af skrumpelever og leverkræft.
Der har siden 2014 været effektive lægemidler rettet mod HCV, som helbreder over 90% af patienter med kronisk HCV-infektion
HCV forekommer globalt, og det skønnes, at mere end 50 millioner er smittede på verdensplan. I Danmark diagnosticeres 150 til 250 nye tilfælde med kronisk HCV om året, og det formodes, at 17.000 personer har HCV-infektion. Heraf er kun ca. halvdelen kendt i sundhedsvæsenet, og har fået tilbudt behandling.
I Danmark er hovedparten smittet via blod ved stofbrug (kilde:
Statens Serum Institut og Jens Bukh).