Drive-in fødsler på Hvidovre Hospital

​Verdens første Drive-in Fødeafdeling åbner på Hvidovre Hospital i 2020. Det skal gøre fødslen lettere for de kommende forældre og samtidig skabe mere effektive patientforløb.

Drive-thru-fødsel_570x280.jpg

"Scan den gravides sygesikringskort, indtast varighed mellem veerne og kør venligst frem til næste skranke".

Sådan kommer det til at lyde fra samtaleanlægget i Hvidovre Hospitals kommende Drive-in Fødeafdeling, når de gravide ankommer. Her kan gravide og deres partnere fra næste år slippe for besværet med at lede efter parkeringsplads og rende op og ned af lange hospitalsgange for at finde frem til Fødeafdelingen. Hospitalet slår nemlig dørene op for verdens første Drive-in Fødeafdeling.

Ligesom på McDonalds

Konceptet er velkendt, for fuldstændig som i en McDrive kører man ind på en opmærket vejbane og frem til et samtaleanlæg.

"I den anden ende sidder en jordemoder med headset, som på baggrund af kvindens informationer vurderer, hvor langt hun er i fødslen, og om hun skal køre frem til venteplads 1, 2 eller 3," forklarer Dorte Dahl, der er chefjordemoder på hospitalet.

Kan føde på bagsædet

Når tiden er inde til selve fødslen, kører bilen frem til næste skranke, hvor en jordemoder står klar til at hjælpe. Fødslen vil typisk foregå på bagsædet, uden at den vordende familie forlader bilen.

"Efter fødslen bliver barnet rakt ind gennem lugen til hospitalet og vejet, målt, vasket og alt det, som nu skal gøres. Imens kan de stolte forældre køre videre til den sidste skranke, hvor de får udleveret informationsmateriale om nyfødte og amning og så selvfølgelig deres lille baby. De kan også få udleveret moderkagen i en tæt pose, hvis de ønsker det," fortæller ledende oversygeplejerske Tina Holm Nielsen.

Et ønske fra gravide selv

Den nye Drive-In Fødeafdeling er blevet til på baggrund af et ønske fra kvinderne selv.

"Nutidens unge kvinder efterspørger digitale løsninger med umiddelbart pay-off. Samtidig er det et stort ønske fra særligt fædrene at slippe for besværet med parkering. Det var faktisk en nybagt far, der kom til os med ideen. Han var blevet rigtigt utålmodig, mens han kørte rundt for at lede efter en parkeringsplads og var lige ved at gå glip af sit barns fødsel," fortæller ledende overlæge Charlotte Wilken-Jensen.

Mere effektive patientforløb

Det nye tiltag passer som fod i hose til hospitalets strategi om at skabe mere effektive patientforløb:

"Hurtigt ind, hurtigt ud. Det er de forløb, vi stiler imod, og det her kan jo næsten ikke passe bedre," fortæller Charlotte Wilken-Jensen.

Da det bliver den første reelle Drive-in Fødeafdeling i verden, findes der ingen videnskabelige undersøgelser, der kan dokumentere effekten. Men et pilotprojekt fra landsbyen Ranslirpa i det nordlige Finland, hvor kvinderne fødte på hundeslæder, har tidligere vist, at den type fødsler er særdeles effektive.