"Det er hårdt, når man virkelig har gjort alt, man kunne"

​Overlæge Óli Jacob Dalsgard og hjertesygeplejerske Kristine Krog Madsen har fortalt om deres arbejdshverdag med COVID-19 til Berlingske. Avisen har fulgt den forandrede arbejdshverdag på AHH.

Da Berlingske kort tid efter jul besøgte lungeafdelingen på Hvidovre Hospital, kunne personalet godt følge med, skriver avisen i sin reportage.

”Patienterne kræver mange ressourcer, og afdelingen har måttet låne sygeplejersker og læger fra andre afdelinger til opgaven. De nye rutiner med isolationsstuer og udstyr betyder også, at plejen af patienterne kan være udfordret,” fortæller overlæge Óli Jacob Dalsgard fra Lungemedicinsk Afdeling til Berlingske.

Han har sammenlagt været på afdelingen i 19 år og husker, hvordan afdelingen vintre tilbage havde dobbeltbelægning på afsnittet i forbindelse med mange influenzapatienter. Det var hårdt. Men denne gang er det anderledes, fortæller han. Coronavirussen har vendt op og ned på hverdagen.

Ingen grand de luxe-udgave

Som ansvarshavende bliver man hele tiden nødt til at sikre sig, at der ikke er noget, der går under radaren, eller som ikke bliver opdaget, fortæller overlægen. ”Jeg vil nødig have, at nogen kommer galt afsted, eller at en patient, pårørende eller personale står i en situation, de ikke kan håndtere,” siger Óli Jacob Dalsgard til Berlingske.

"Man skal bare vide, at vi ikke får en grand de luxe-udgave af behandlingen. Man får det bedste, vi kan få i situationen, når man låner personale fra andre afdelinger. Det handler ikke om, at vi ikke kan håndtere den enkelte svære patient, men om, at der er flere indlagte at håndtere end tidligere, som bliver hurtigere dårlige," fortæller han.

En forandret arbejdshverdag

Kristine Krog Madsen er sygeplejerske på Hvidovre Hospital og passer sygehusets mange covid-19-indlagte. Normalt har hun sin daglige gang på hjerteafdelingen. Men fordi lungeafdelingen havde brug for flere hænder til at passe covid-19-patienter, meldte hun sig tilbage i september.

”Det er uvant. Man har ikke samme tryghed her, som hvor man ved, hvad man skal gøre, hvis der sker noget. Hvis en på min egen afdeling får hjertestop, så ved jeg præcis, hvad jeg skal gøre. Covid ved vi ikke helt lige så meget om, og covid-patienterne kan være meget utilregnelige og blive dårlige meget pludseligt,” fortæller hun til Berlingske.

”Jeg har haft nogle i foråret, hvor man nærmest har stået og set patienterne vælte fra den ene dag til den anden. Det er hårdt, når man virkelig har gjort alt, man kunne, men alligevel må se patienterne dø.”

Links til de fulde reportager (kræver abonnement):

> Kristine passer covid-patienter på Hvidovre Hospital: "Det er hårdt, når man virkelig har gjort alt, man kunne, men alligevel må se patienterne dø"