De unge smagsdommere

​Er pandekagerne for tykke eller er pizzaen for sej? Ti patienter fra Børneafdelingen var madanmeldere for en aften, da hospitalets børnemenukort skulle kigges efter i sømmene.

​Pandekager er altid en favorit på børnemenukortet. Foto: Hvidovre Hospital.

​Frikadeller, kyllingespyd og pandekager. Det er de retter, der oftest triller fra køkkenet op i Børneafdelingen. De indlagte børn er tilsyneladende ret enige om, hvad favoritterne er – og de er ikke ligeglade med hvad de spiser.

"Maden betyder rigtigt meget, når man er indlagt. Det er jo med til at gøre en friskere. Og så synes jeg også at det er godt, at der er meget, der er økologisk", siger 15-årige Natascha, som er en af de ti unge, der har sagt ja til køkkenchef Palle Erbs invitation til at give sin uforbeholdne mening om hospitalsmaden.

Et lyspunkt

"Maden er et af få lyspunkter, når man er indlagt på hospitalet. Det gælder også for børn. Derfor vil vi gerne høre børnenes mening, så vi kan udvikle børnemenukortet i den rigtige retning. Det skal selvfølgelig stadig være i samarbejde med hospitalets diætister, så vi tager hensyn til det ernæringsmæssige", fortæller Palle Erbs.

De ti unge anmeldere kunne vælge frit fra menukortet, og der blev sat en del krydser ud for både pandekager og minipizza. Mens maden blev tilberedt var der rundvisning i det store køkken, som dagligt laver mad til 550 patienter, alt sammen tilberedt af friske råvarer og så vidt muligt økologisk.

Thomas på 15 år sætter pris på valgfriheden ved menukortet:

"Det er ligesom at bestille take-away, det har jeg ikke prøvet på andre hospitaler. Jeg er ikke kræsen, men der er flere ting, jeg ikke kan tåle, så det er rart, at der er meget at vælge imellem".

Populære pandekager

Tilbage i skolestuen, hvor lærere fra Skoletjenesten og sygeplejersker fra Børneafdeling havde gjort klar til middagen, kan Natascha tage imod sin bakke med minipizza med pepperoni, forårsrulle og pandekage med nutella. Og hvor pandekagen glider hurtigt ned, kniber det lidt mere med de andre ting på tallerkenen:

"Jeg har altid kvalme, så jeg har ikke så meget appetit. Men det smager rigtigt godt, og jeg synes at det er blevet bedre, siden sidst jeg var indlagt. Det både dufter og smager bedre nu."

Det med den manglende appetit er der flere af de andre børn, der kan nikke genkendende til. Af samme grund er portionerne heller ikke så store, og man kan vælge frit fra hele menukortet.

"Når man ikke kan spise så meget er det rart, at der er meget at vælge imellem og at man f.eks. kan bestille yoghurt til aftensmad", lyder det fra Astrid på 15 år. Hun tilføjer:

"Man ligger jo bare i sengen, så det er rart at have noget at glæde sig til. Min livret er lasagne, og den smager ligeså godt her på hospitalet, som derhjemme". I aften bestilte Astrid dog andelår og minipizza, og begge fik gode karakterer med på vejen.

For mange bakker

Efter at have gennemset evalueringsskemaerne, er køkkenchef Palle Erbs er glad for de overvejende positive tilbagemeldinger fra de ungesmagsdommere.

"Vi er meget glade for, at de kan lide maden. Der er flere, der finder det irriterende, at de får maden på flere bakker, og det kan jeg godt forstå. Det er fordi vi pakker de kolde og de varme retter hver for sig, for at det skal gå hurtigt. Men vi er i gang med at se på, hvordan vi nemmere kan få samlet tingene på én bakke. Så skal plejepersonalet heller ikke gå frem og tilbage til sengestuerne med så mange bakker", siger Palle Erbs.

Børnepanelet fik en omvisning i køkkenet af køkkenchef Palle Erbs.

Natascha studerede menukortet grundigt.

Det er ligesom at bestille take-away, mener Thomas.

Astrid var godt tilfreds med aftenens andelår og pizza.