"Læg ikke for hårdt ud til DHL"

​Vores specialist i idrætsfysioterapi og seniorforsker Kristian Thorborg giver her gode råd til, hvordan du forbereder dig bedst på 5 km distancen til DHL-stafetten.

Vent...


Mange, der har løbet DHL, kender det. Når starten er gået, går adrenalinen i blodet, og man sætter fuld fart på. Det skal jo ikke hedde sig. Men det er ikke umiddelbart den bedste måde at indlede sit DHL-løb på, fortæller fysioterapeut og idrætsforsker på Hvidovre Hospital, Kristian Thorborg.

"Man bør ikke lægge for hårdt ud, uanset om man er i træning eller ej. Løb i et kontrolleret tempo, og vent til 3 km skiltet med at skrue farten højt op. Der er mange, der gerne vil konkurrere til DHL, men det er et svært løb at få en hurtig tid i, fordi der er så mange med, og tæpperne er tunge at løbe i. Så mit råd er at nyde det og sætte forventningerne til resultatet ned," siger Kristian Thorborg.

Varm op - og gå indimellem

Selv om man ikke har trænet, vurderer han, at 5 km. er en overkommelig distance for de fleste.

"Man kan fint gå indimellem hvis det behøves, og man skal ikke umiddelbart være bange for at blive skadet. Det er dog vigtigt at varme op 10-15 minutter med lidt hop og lunten. Og så gælder det om at have gode løbesko på, uanset om man går eller løber," siger Kristian Thorborg.

Har man ikke trænet op til løbet, er det for sent nu.

"Det er en dårlig ide at løbetræne de sidste par dage inden, hvis man ikke er i træning. Man når ikke at komme i form og risikerer i stedet at få tunge ben til selve DHL-løbet," siger Kristian Thorborg.

Vær ikke for mæt

Det kan være svært at forudse hvornår og hvor meget, man bør spise og drikke inden løbet. En tommelfingerregel, er at man bør undgå at spise et stort måltid indenfor de sidste to-tre timer før start.

"Man bør heller ikke spise kraftig eller fedtrig mad. Et stykke brød eller en banan er fint, hvis man har brug for at indtage noget energi i timerne op til start," siger Kristian Thorborg.

Med hensyn til at drikke, skal man drikke, til man ikke længere er tørstig.

"Man kan fx tjekke farven på sin urin. Hvis den er klar, er det fint, hvis den er kraftigt gullig, vil det være godt med et glas vand, men ikke for meget vand den sidste time før løbet," indskærper Kristian Thorborg.

Husk at "varme ned"

Umiddelbart efter løbet vil det være godt med let løb og bevægelse og evt. udspænding. Det er er god ide at  varme ned," fortæller Kristian Thorborg, som også opfordrer alle til at huske varmt tøj til efter løbet.

"Så snart man har luntet af, så er det på med det varme tøj, simpelthen for at undgå at blive kold og øge risikoen for at blive syg," siger Kristian Thorborg, som selv skal løbe med på et hold fra sin afdeling.

Kristian Thorborg er Seniorforsker og ansat af Fysio- og Ergoterapeutisk Afdeling og Ortopædkirurgisk Afdeling på Hvidovre Hospital.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor