Covid-19: Patienter er indlagt i kortere tid, og dødeligheden er lavere

Vi er blevet bedre til at behandle Covid-19 patienter. Det fortæller Bjarne Ørskov Lindhardt, ledende overlæge i Infektionsmedicinsk Afdeling.

Patienter indlagt med Covid-19 er meget bedre stillet i dag, end de var i foråret.

"Vi er jo blevet meget klogere, end vi var i foråret, og vi kan nu tilbyde patienter flere forskellige former for behandling. Det betyder helt konkret, at dødeligheden er lavere, at patienterne er indlagt i kortere tid, og at færre af dem kommer på intensiv", siger Bjarne Ørskov Lindhardt.

Mere medicin og understøttende behandling

Han forklarer, at Covid-patienter i dag får fem forskellige behandlinger, som ikke blev anvendt i begyndelsen af pandemien.

"Alle der bliver indlagt og som har behov for ilt, får Remdesivir. Det har vist sig at have en positiv effekt på dødeligheden. Det samme gælder binyrebarkhormon, dexamethason. Vi ved også nu, at patienter med Covid får øget tendens til blodpropper, så derfor får de også blodfortyndende medicin".

"Herudover får de understøttende behandling. Alle patienterne får ilt. Det gjorde de selvfølgelig også i begyndelsen, men vi ved nu, at de har brug for rigtigt meget ilt. I begyndelsen gav vi ilt i næsen, men nu giver vi det i masker, så de får meget ilt mere kontinuerligt. Samtidig har vi lært, at ernæringen har en vigtig betydning", siger Bjarne Ørskov Lindhardt.

Flere behandlingsmuligheder fremover

De forskellige behandlingsformer bliver nu givet som standard til personer med Covid-19, der er så syge, at de bliver indlagt. Men Bjarne Ørskov Lindhardt forventer endnu flere behandlingsmuligheder fremover.

"Lige nu får patienterne det, som vi ved virker. Men vi kommer til at have meget mere at byde på, for der er en masse studier i gang. Men det kan jo ikke nytte noget, at vi bare trækker noget ned over patienterne, som vi selv tror på. Vi skal vide, hvad der virker, så vi vil hele tiden satse på lodtrækningsforsøg".

Tror mest på fysisk afstand og håndhygiejne

Bjarne Ørskov Lindhardt tror ikke, at vi kommer til at se lige så mange indlagte med Covid-19 i efteråret.

"Det var overraskende at se, hvor effektivt det var, at samfundet blev lukket ned i marts og vi holdt op med at omgås hinanden. Det fik kurven over indlagte til at flade relativt hurtigt ud. Og nu er folk jo endnu mere opmærksomme og vi fanger smittekæder hurtigere".

"Det store spørgsmål er, hvilke tiltag, der er de mest effektive, for i marts gjorde vi jo stort set alt på en gang. Men er det mest effektivt at sende børnene og medarbejderne hjem? Er det nedlukning af nattelivet? Eller er det håndsprit eller mundbind? Selv tror jeg nok mest på, at fysisk afstand og håndhygiejne er det vigtigste. Og så skal alle, der har den mindste grad af symptom, selvfølgelig holde sig væk fra andre og blive derhjemme", siger Bjarne Ørskov Lindhardt.