​​​​

Christina forsker i virus: ”Man skal kaste sig ud i det”

​Går du med drømme om at forske? Vær ikke være bange for, at noget er for svært, eller du ikke er dygtig nok, siger biokemiker, ph.d.-studerende Christina Holmboe Olesen.​

Vent...
​Det tager 2,5 minutter at læse denne artikel
​”Man bare skal kaste sig ud i det og ikke være bange.” 

Sådan lyder biokemiker, ph.d.-studerende Christina Holmboe Olesens råd til andre sundhedsprofessionelle, der overvejer at sparke en karriere som forsker i gang. 

For Christina er det vigtigste, at der ligger en drivkraft, som skal holde forskningen oppe. Så skal resten nok komme. 

”Hvis man har en interesse og gode ideer indenfor et område, bliver det helt sikkert fedt at komme i gang,” som hun udtrykker det.

Selv var det et besøg for at blive vaccineret, der satte Christinas ph.d.-projekt i gang. Lægen, der skulle give stikket, forskede selv i tropesygdomme. 

”Han fortalte lidt om sit arbejde og jeg kunne mærke at det var et spændende emne, som jeg måtte lære mere om,” husker Christina. 

Den rette hylde

Og som sagt så gjort. 

Christina studerede først biokemi på Københavns Universitet og endte med at skrive sit speciale i CO-HEP (Copenhagen Hepatitis C Program, Hvidovre Hospital). 

”Her kunne jeg mærke, at jeg havde fundet den rette hylde,” siger Christina. 

Hun kan godt lide, at forskning er en blanding af praktisk arbejde i laboratoriet og kontorarbejde med læsning og skrivning af videnskabelige artikler, fortæller hun. 

Men hun finder også tid til at balancere sin forskning med et liv uden for. 

”Jeg tager mig tid til at være sammen med mine venner eller løbe en tur, hvor jeg kan lede mine tanker hen på noget andet. Jeg kan også godt lide at være kreativ, så når jeg går tur i skoven, finder jeg altid en masse ting, jeg kan bruge til at lave dekorationer med, især til jul.”

Grundforskning til 70 millioner syge

Afbrækkene med skov, natur og motion bruger biokemikeren, så hun kan skubbe sin grundforskning inden for vacciner, hepatitis C virus (HCV) og immunologi et lille stykke nærmere mod målet. Det ville være en gave til rigtig mange. 70 millioner personer på verdensplan lider af kronisk hepatitis C. Sygdommen rammer socialt skævt blandt mennesker med et misbrug og den kan føre til leverbetændelse og -kræft.  Christina forsøger at forstå de grundlæggende mekanismer bag HCVs evne til at undslippe immunforsvaret. 

”En vigtig komponent for at HCV kan undslippe, er en lille del af et protein der sidder på ydersiden af virus, kaldet HVR1.” I Christinas ph.d.-projekt prøver hun at forstå ”interaktionen” mellem HVR1 og immunforsvaret.

”Dette vil være til stor gavn for i sidste ende at udvikle en vaccine mod HCV”, forklarer Christina om sit forskningsområde. 

Måske netop denne forskning kan blive en brik i det store puslespil. Hun fremhæver publikationerne og muligheden for at bidrage til videnskabens globale samtale som en grund til at kaste sig ud i en forskerkarriere. 

”Jeg syntes, det var vildt da min første artikel blev udgivet. Nu kan jeg søge på mit eget navn og finde en videnskabelig artikel – det er ret fedt,” siger Christina. ​


​Christina Holmboe Olesen

  • Ph.d.-studerende, uddannet biokemiker
  • Infektionsmedicinsk afdeling, CO-HEP (Copenhagen Hepatitis C Program) 
  • Forsker i hepatitis C virus
  • Støttet af Candys Foundation og Københavns Universitet
​​

GUF: Gruppen af Unge Forskere

GUF er et professionelt netværk til hospitalets ph.d.-studerende og andre unge forskere. Alle aktive yngre forskere og yngre forskningsinteresserede på Amager og Hvidovre Hospital kan optages som medlemmer af GUF.

Læs mere om GUF​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor