​​​​​​​​​​

Byggepladsen slukker lyset og skruer ned for varmen

​​Har du undret dig over, at lyset står tændt på Hvidovre Hospitals byggeplads om aftenen? Nye tiltag skal mindske byggepladsens strømforbrug.​

Vent...


​​"Det er afgørende, at vi alle gør vores for at sikre, at vi kommer bedst muligt igennem det, der spås at blive den værste energikrise siden 1970'erne. Derfor har vi iværksat flere strømbesparende tiltag på byggepladsen," fortæller projektchef for Nyt Hospital Hvidovre i Center for Ejendomme, Peter Michael Pedersen.

Tiltagene tager udgangspunkt i regeringens energispareplan for skoler, rådhuse og andre offentlige bygninger.

Mindre lys i mørket

Et af tiltagene handler om at slukke lyset systematisk både inde i og udenom byggeriet.

"Jeg har flere gange gået forbi byggepladsen om aftenen og tænkt: 'Gad vide hvorfor lyset er tændt nu', så jeg synes, at det er rigtig godt, at man nu gør noget ekstra for at slukke noget af lyset," siger social- og sundhedsassistent på Hjertemedicinsk Afdeling, Janne Ahrenkiel Andersen.

Inde i byggeriet er det særligt lyset på de 240 nye ensengsstuer, der skrues ned for, mens det udenom byggeriet er den udendørs belysning, der ikke spiller en rolle i tyverisikringen af pladsen, der skrues ned for.

"En del af den belysning, som vi har på byggepladsen, indgår som et aktivt led i tyverisikringen af byggepladsen. Derfor vil der også fortsat være lys bestemte steder på byggepladsen for at holde tyve væk fra byggepladsen. Men der hvor vi kan, slukker vi nu lyset," fortæller Peter Michael Pedersen.

Byggepladsen vil dermed aldrig blive helt mørklagt. Dog anvendes der udelukkende energibesparende LED-belysning på byggepladsen.​​

Nyt hospital med mindre lys

Frem med de tykke trjer

Et andet, og om ikke vigtigere, tiltag handler om at skrue ned for varmen. På hele byggepladsen sænkes temperaturen til 19 grader.

"Kigger man på tallene rykker det ikke det store at slukke lyset, da LED-belysning bruger minimal strøm, hvorimod det at skrue ned for varmen virkelig batter. Derfor gør vi også meget ud af at skrue ned til 19 grader, som regeringen anbefaler," fortæller Peter Michael Pedersen.

Både inde i selve byggeriet, i håndværkernes pavilloner og i frokoststuerne er temperaturen blevet skruet ned til 19 grader. Før var den indendørs temperatur typisk mellem 21-23 grader.​

Hvad med hospitalet?


Det er ikke kun strømforbruget på byggepladsen flere undrer sig over, der spørges også til strømforbruget på både Amager Hospital og Hvidovre Hospital.

"Jeg synes, at det vil være godt, hvis man slukkede lyset på kontorer og i nogle af gangarealerne på hospitalerne. Jeg prøver også selv at tænke over, hvor jeg har brug for lys, og hvor jeg kan undvære," siger Janne Ahrenkiel Andersen.

Lige nu arbejdes der på flere tiltag, der skal mindske forbruget af strøm på hospitalerne, uden at det går ud over behandlingen af hospitalernes patienter. Mere om dette på intranettet sidst på ugen.​​

​Udsnit af regeringens energispareplan​

To centrale dele i regeringens energispareplan er:
  • Alt unødvendig udendørs belysning ved offentlige bygninger skal slukkes
  • Temperaturen indenfor i offentlige bygninger skal fra senest 1. oktober sænkes til 19 grader

I planen er hospitaler, daginstitutioner og ældreplejen undtaget.​​​


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor