App'en "MinSP" reddede stort forskningsprojekt, da corona lukkede hospitalerne

Forskerne bag et stort forskningsprojekt med tarmpatienter i Gastroenheden måtte i tænke nyt under første bølge, da coronavirus satte forskning på pause. Videokonsultation på "MinSP" blev løsningen.
Opdateret den 28.6.2021: forsøget er nu lukket for nye deltagere og afventer resultater.

Hvad gør man, når man har et stort forskningsprojekt med samlet 120 forsøgspersoner, og disse pludselig ikke længere må komme på hospitalet?

Det var netop udfordringen i foråret 2020 i forskningsprojektet "PROCTO". Her skal deltagerne hver 14. dag under lægelig vejledning indtage et shot med enten såkaldte piskeormeæg eller placebo for at undersøge effekten på colitis ulcerosa-patienter.

"Lægemiddelstyrelsen var heldigvis hurtige til at give os forskere mulighed for at 'tænke ud af boksen'. Vi fik oplært alle patienter i selv at dosere og tage forsøgsmedicinen, og jeg rejste landet rundt for at udlevere medicinen," fortæller klinisk assistent, læge og ph.d-studerende, Michelle Vernstrøm Prosberg.

Opdagede muligheden via app'en "MinSP"

Næste udfordring var at sikre, at doseringen og indtagelsen af medicinen skete korrekt.

"Via Intranettet blev jeg gjort opmærksom på muligheden for videokonsultation via "MinSP", hvilket er super brugervenligt og en sikker måde at være i dialog med patienterne på. Jeg ringer dem op via Sundhedsplatformen, hvor jeg kan se og vejlede patienten undervejs, når de doserer og indtager forsøgsmedicinen. Patienterne er positive ved denne kontaktform, og de føler sig trygge," fortæller Michelle Vernstrøm Prosberg.

Kunne inddrage patienter fra hele landet

Den digitale supervision via "MinSP" gav mulighed for at inddrage patienter fra andre dele af landet, bl.a. fra Jylland og Fyn.

"Vi manglede fortsat nye patienter, men fik boostet rekrutteringen, fordi patienterne kunne indtage medicinen eller placeboen hjemme hos sig selv i stedet for at skulle til hospitalet," fortæller Michelle Vernstrøm Prosberg.

Hun har dog mødt alle "face-to-face", da hun kørte rundt og afleverede medicin eller placebo. Derudover skal patienterne en gang om måneden besøge hospitalet, hvor de skal have taget blod- og afføringsprøver. Desuden skal patienterne have foretaget en kikkertundersøgelse inden opstart og ved afslutningen.

Patient: "Det er i den grad en gevinst"

Gitte Jensen er én af ca. 110 patienter, der til dato deltager i studiet. Hun kom først med fra oktober, da hendes sygdomsbillede tidligere i år ikke egnede sig til projektet. Selv om hun bor på Nørrebro, og dermed bor tæt på Hvidovre Hospital, er det "rigtig smart" at kunne nøjes med at besøge hospitalet en gang om måneden, fordi studiet fortsat benytter videokonsultation via "MinSP".

"Det er i den grad en gevinst. Jeg sætter to timer af, når jeg skal på Hvidovre Hospital og stempler ud fra arbejde, men her klarer jeg jo det hele på et kvarter, så det er rigtig, rigtig smart. Og jeg er ikke nervøs for noget sikkerhedsmæssigt, jeg har stor tiltro til, at det fungerer," fortæller Gitte, som heller ikke synes, at skærmen på nogen måde skaber afstand:

"Jeg kan rimelig hurtigt snakke frit fra leveren uanset skærm eller møde, og jeg kan jo se Michelle på skærmen, så jeg føler nærmest, at jeg sidder overfor hende. Det er intet problem," siger hun.

Projektet mangler stadig at rekruttere de sidste 10 deltagere. Man kan henvende sig til Michelle Vernstrøm Prosberg (tlf. 30 34 33 53 eller e-mail: michelle.vernstroem.prosberg@regionh.dk ), hvis man er interesseret.

> Se mere om selve projektet her.