9,8 mio. kroner til forskning i kroniske tarmsygdomme

​Læge Johan Burisch fra Gastroenheden på Hvidovre Hospital har modtaget 9,8 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden til forskning i kroniske inflammatoriske tarmsygdomme.

​Over 50.000 danskere lever med en kronisk inflammatorisk tarmsygdom, som kan medføre mavesmerter, diarré og opkastninger - og dermed have stor betydning for livskvaliteten. Læge Johan Burisch fra Gastroenheden på Hvidovre Hospital har modtaget 9,8 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden til forskning i kroniske inflammatoriske tarmsygdomme, som fx Crohn's sygdom eller colitis ulcerosa, og målet er at sikre den rigtige behandling til den rigtige patient og dermed forbedre sygdomsforløbene.

Patienter oplever forskellige sygdomsforløb

Kroniske inflammatoriske tarmsygdomme er uhelbredelige og medfører kronisk betændelse i fordøjelseskanalen. Sygdomsforløbet er uforudsigeligt, og nogle patienter oplever mild sygdom med få udbrud, mens andre oplever et svært sygdomsforløb med behov for kraftig immundæmpende medicin eller operationer samt nedsat livskvalitet, sygefravær og social isolation.

Kan man forudsige sygdomsforløbet?

I IBD Prognosis projektet vil Johan Burisch og hans forskergruppe analysere blod, vævsprøver og tarmmikrobiomer fra patienter taget ved tidspunktet for diagnosen, som typisk er i 20-30 års alderen, og løbende under sygdommen. Via disse analyser vil de undersøge, om det er muligt tidligt i sygdomsforløbene at se, hvilke patienter, der vil udvikle et svært sygdomsforløb – og dermed, om det er muligt at sætte ind med den rette behandling tidligt i forløbet. Resultaterne forventes klar om 5 år.