​​​​

7-åri­ge Karl le­ger ar­men stærk igen

Saks og papir er blandt de redskaber, ergoterapeut Stine Ravn finder frem, når hun skal hjælpe børn med genoptræning af kroppen. 

Vent...

”Har du nogensinde lavet et gækkebrev, Karl?” 

Karl på 7 år ligner lidt et spørgsmålstegn, mens han ryster på hovedet. Det er hans ergoterapeut Stine Ravn, der spørger ham, og da hun forklarer ham, hvordan man laver et gækkebrev, er han helt med på idéen og hvem, der skal have et gækkebrev. Karl går til ergoterapi hos Stine for at genoptræne sin arm, der har været brækket med nerver i klemme.

Det skal være sjovt og meningsfuldt

Når Stine Ravn som ergoterapeut i Børne- og Ungeafdelingen har patienter, kan man som tilskuer ikke altid se, at der foregår en form for genoptræning. Men det er helt bevidst.

”Vi laver altid aktiviteter, som børnene også ville lave derhjemme eller i skolen. Som ergoterapeut arbejder jeg netop med de almindelige hverdagsaktiviteter,” fortæller Stine Ravn. I Børneergoterapiens lokale er der derfor et køkken, et stort arbejdsbord og et højt skab fyldt med alt godt til det kreative barn.

”Det er nemmere at genoptræne en skadet krop, hvis man ikke tænker på, at man træner,” siger Stine Ravn og tilføjer, at ergoterapeuter tager udgangspunkt i alderssvarende aktiviteter, som det enkelte barn gerne vil kunne gøre igen.

I februar holdt Fysio – og Ergoterapien fastelavnsfest i Børneafdelingen, hvor børnene slog katten af tønden.

”Tønderne, fastelavnsrisene og de små sorte katte var alt sammen noget, vi havde lavet med de børn, der går til ergoterapi. På den måde kunne de træne det med at strække deres arme, holde om en blyant og klippe med en ​saks,” siger forklarer Stine Ravn.

​​Gækkebrev med udfordringer
7-årige Karl, som skal til at klippe gækkebrev, kom til skade med sin venstre arm efter at være faldet under æbleplukning. Armen brækkede, og desværre satte nogle nerver sig i klemme i forbindelse med bruddet, så han har haft ondt i armen og været mere sensitiv på huden end normalt. At få blide strøg over armen gjorde pludselig ondt, og han undgik så vidt muligt at bruge sin arm.

Når Karl skal lave gækkebrev, er det samtidig genoptræning, når han skal finde de ting, han skal bruge. Han skal bl.a. strække armen godt ud og række den opad for at fange det gule karton. Og han skal trække en lille skuffe ud med den ene hånd, mens han med den anden hånd tager en saks frem med fingrene. Tuscherne sidder i en træblok, som man er nødt til at holde fast i med den ene hånd, mens man trækker i tuschen med den anden.

Med Stine ved sin side får Karl klippet og dekoreret gækkebrevet og samtidig trænet pincetgreb, stræk og bøj af fingre og at trykke og stryge med hænderne over kartonpapiret. Snart lander gækkebrevet i postkassen hos Karls legekammerat Tobias og udløser – måske – et påskeæg til Karl.​





 Billedgalleri

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor