40 år med farver, former og fornyelser

​​En MR-scanner sponsoreret af Simon Spies, et nyt a la carte-køkken og mere dagslys i ambulatorietagen. I dag har arkitekt Abelone Dyrup 40 års jubilæum.

I 1981 satte arkitekt og senior projektleder hos Nyt Hospital Hvidovre, Abelone Dyrup, for første gang sine fødder på Hvidovre Hospital.

Her er Abelone Dyrup næsten lige startet på Hvidovre Hospital. Hun sidder ved sit tegnebord og tegner med blyant og ​hovedlineal. Det var før computere blev fast inventar på skrivebordet.

​Abelone med det farverige efternavn Dyrup har gennem tiden været med til at få hospitalets første MR-scanner op at køre, indrettet det restaurationslignende a la carte-køkken og ombygget og moderniseret en lang række laboratorier, ambulatorier og patientmodtagelser – siden slutningen af 00'erne bl.a. med henblik på at bringe mere dagslys ind i hospitalets ambulatorieetage.

For ikke at nævne at hun i disse år arbejder med at indrette Hvidovre Hospitals 43.000 kvm nye center.

Her står Abelone i en af hospitalets mange ombyggede og moderniserede patientmodtagelser i ambulatorieetagen.

Sponsoreret af Simon Spies

Ja, det er ikke småting Abelone Dyrup i sine nu 40 år har været med til at udføre på Hvidovre Hospital.

"Jeg har oplevet så mange ændringer de seneste fire årtier. Det er slet ikke til at forstå, at hospitalet ikke havde en MR-scanner, dengang jeg startede. Nu kan vi ikke forestille os en hverdag uden. Og i den kommende akutmodtagelse har vi endda rykket scanningsfaciliteter helt frem i første række, så patienten hurtigt kan blive korrekt diagnosticeret," fortæller Abelone og fortsætter:

"Hospitalets første MR-scanner var i øvrigt sponsoreret af Simon Spies. Det skulle kunne ses i indretningen, så vi malede deres logo (solvognen) i kæmpe format på en af væggene i ventearealet. Logoet er væk nu, og den gamle scanner er for længst erstattet af mange nye, der kan meget mere."

Her ligger Abelone Dyrup, der indvilgede i at være ”forsøgskanin”, på slæden på vej ind i hospitalets første MR-scanner.

I familie med grundlæggeren af malerfirmaet Dyrup

Abelone er godt vant med malerbøtter og farvekoder. Og både interessen for farver og navnefællesskabet med malerfirmaet Dyrup, går tilbage til Abelones farfar, der grundlagde S. Dyrup & co. som i dag går under navnet Dyrup.

Her står Abelone Dyrup med en tung, sort boks med over 1950 forskellige farveprøver – alle kategoriseret med en NCS-farvekode.

Mennesker før mursten

For Abelone Dyrup har indretning, moderniseringer og ombygninger altid handlet om mennesker.

"Det handler ikke om de mursten, vi bygger med, men om de mennesker, vi bygger for," siger Abelone Dyrup og understreger, at hun er glad for, at der i langt højere grad, end da hun startede på Hvidovre Hospital, er kommet fokus på patienten.

"Patienten er kommet i centrum – ikke kun i behandlingen, men også i indretningen. Hver gang vi søsætter et nyt projekt, lytter vi til personalets viden om deres patienter. Og de gode indretninger, smitter jo også af på personalet. Når man føler sig tilpas i de rum, vi har indrettet, er det et lille skridt på vejen, mod at det hele bliver lidt lettere – også for personalet," forklarer Abelone Dyrup.

Fra kaos til organiseret flow

Abelone Dyrups helt store stolthed er udvidelsen og ombygningen af Gastroenhedens ambulatorium.

"Inden ambulatoriet blev lavet om, var flowet dernede virkelig rodet og den store afdeling var spredt ud i flere centre. Men efter mange lange arbejdsdage sammen med en af ambulatoriets engagerede overlæger fandt vi frem til en indretning, hvor flowet i endoskopien blev logisk. Nu kunne man holde det urene i et spor for sig – væk fra patienterne, og samtidig sikre god adgang fra alle undersøgelsesrum til den store opvågningsstue," fortæller Abelone Dyrup og fortsætter:

"Det var også her, at det blev klart for mig, at jeg synes, at wayfinding er enormt spændende. På det tidspunkt var Gastroenhedens ambulatorium blevet så stort, at der skulle nytænkning til for at patienterne kunne finde rundt dernede."

Og netop wayfinding er noget af det, som Abelone Dyrup arbejder intensivt med i det nye center.

Hospitalet byder patienter på a la carte

Man skal ikke have kendt Abelone længe, før det står kla​rt, at hun er en kvinde med mod på livet. Hun har både lyst og vilje til at gå nye veje.

Derfor sagde hun heller ikke nej, da hun blev spurgt om hun ville hjælpe med at omlægge hospitalets køkken fra et traditionelt storkøkken til et a la carte-køkken.

"Det var jo en helt vild tanke dengang. At patienterne selv skulle kunne vælge deres mad ud fra et a la carte-kort. Det var ikke noget, man så andre steder i Danmark. Men der var en stemning af, at det skulle kunne lade sig gøre. Så vi fik det til at ske," fortæller Abelone Dyrup.

På tur til komfurfabrik i Frankrig

Abelone stod for indretningen af a la carte-køkkenet. Det er det største køkken hun nogensinde har været med til at indrette.

"Det var virkelig stort. Jeg havde prøvet at indrette restaurationskøkkener før, men aldrig et så stort hospitalskøkken. Der var en del modstand fra personalet i centralkøkkenet overfor de nye tanker, så vi hyrede kokken Claus Meyers firma til at rådgive os om kost, udstyr, arealer mm. Og så var vi i Frankrig for at se en stor komfurfabrik, hvor vi skulle specificere de meget dyre komfurer, som vi havde fået anbefalet," siger Abelone Dyrup.

Når hun fortæller om turen til Frankrig og de andre minder fra de seneste 40 år, kan hun godt fornemme, at hun har haft nogle vilde oplevelser gennem årene. Hun afslutter med:

"Det har aldrig været kedeligt."

Pga. corona er dagens jubilæumsreception for Abelone Dyrup udskudt på ubestemt tid.

Her sidder Abelone Dyrup ved sin første computer i starten af 1990’erne.