35 millioner kroner til Parkinsons-forskning på Hvidovre Hospital

​Med en stor donation fra Lundbeckfonden vil professor Hartwig Siebner fra Amager og Hvidovre Hospital behandle symptomer på Parkinsons sygdom med en ”skræddersyet” stimulering af hjernen.

​Professor Hartwig Siebner modtager 35 millioner kr. fra Lundbeckfonden til et stort forskningsprojekt i præcisionsmedicin og Parkinsons sygdom.

”Vi er meget taknemmelige for, at Lundbeckfonden har valgt at støtte vores projekt. Støtten giver os fantastiske muligheder for at undersøge, hvordan de primære symptomer på Parkinsons sygdom kan behandles med skræddersyet stimulering af hjernebarken,” siger professor Hartwig Siebner. 
 
Ca. 8.000 mennesker lever i Danmark med Parkinsons sygdom. Sygdommen varierer meget fra person til person, men alle patienter har nedsat livskvalitet primært på grund af motoriske symptomer. Mennesker med Parkinsons sygdom oplever, at deres bevægelser er blevet meget langsomme og træge, deres muskler er stive, og mange har rystelser i armene.  Der kan også forekomme ikke-motoriske symptomer, og generne kan kun delvist lindres i dag. Meget tyder på, at mange af symptomerne opstår på grund af funktionsforstyrrelser i hjernebarken som spiller sammen på negativ vis med områder dybt inde i hjernen.

Forskellige metoder og værktøjer i brug

Det unikke ved projektet er ifølge professoren, at forskerne kombinerer forskellige analysemetoder (fx avancerede hjerneskanninger) og stimulationsværktøjer (fx transcraniel magnetisk stimulation). 

”På den måde kan vi afsløre hvordan et dårlig samspil mellem hjernebarken og de dybe kerner inde i hjernen  bidrager til symptomerne,” forklarer professoren, der har sin daglige gang som forskningschef i Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed på Amager og Hvidovre Hospital. 

”Denne viden vil gøre det muligt for os at designe metoder til stimulation af hjernen, som kan genetablere et normalt samspil i hjernens funktionelle netværker og dermed mindske generne hos patienterne,” siger Hartwig Siebner.

En god nyhed for mange patientgrupper

Den såkaldte ’præcisionsmedicin’, hvor man skræddersyr en specifik behandling til hver patient, er en af de helt store trends inden for sundhedsforskning. Den trækker linjer på tværs af specialer og sygdomme. Også derfor kan Hartwig Siebners forskning i fremtiden blive relevant for mange slags patienter. 

"Hvis vi lykkes med vores forskningsstrategi, vil det give et enormt løft for hjernestimulering som netværks-baseret præcisionsterapi generelt. Det vil åbne et perspektiv for behandling, pleje og lindring, som rækker langt ud over Parkinsons sygdom, fx behandling af depression, apopleksi eller ADHD", siger Hartwig Siebner. 

Ud over at fungere som forskningschef i Funktions- og Billeddiagnostisk Enhed (FBE) er Hartwig Siebner klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og han leder forskningen i Parkinsons sygdom i Neurologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital. Medansøgerne og samarbejdspartnerne på Hartwig Siebners projekt er professor Andrea Kühn, Charité Universitätsmedizin i Berlin, Tyskland, og professor Angela Cenci Nilsson, Lunds Universitet, Sverige. 

Pengene går mest til aflønning af forskere, men også til projektrelateret apparatur, drift samt udvidelse af fagligt netværk og udveksling.
Redaktør