30 år med hjerneforskning på Hvidovre Hospital

​En gave på 20 mio. kr. fra Simon Spies blev startskuddet til MR-forskningscentret, der nu kan fejre sin 30-års fødselsdag som et af de førende forskningscentre i Europa inden for klinisk MR-forskning.​

​​Forskningsleder Hartwig Siebner bød velkommen til jubilæumssymposiet. Foto: Hvidovre Hospital. 

​Den 8. maj 1985 blev den allerførste patient sendt igennem en helt ny MR-scanner på Hvidovre Hospital. Scanneren, som var højt avanceret og den første af sin art i Danmark, blev grundstenen til MR-forskningscentret, Danish Research Centre for Magnetic Resonance (DRCMR), som siden er blevet et af de førende forskningscentre på den internationale bane.

Præcis 30 år efter – den 8. maj 2015 – kunne forskningsleder og professor Hartwig Siebner byde omkring 150 gæster fra hele verden velkommen til centrets 30-års jubilæumssymposium.  

Meget at fejre

Det er et center, der har meget at fejre, påpegede Hartwig Siebner i sin velkomsttale.

"Det var rejsekongen Simon Spies, der som taknemmelig patient på Hvidovre Hospital donerede 20 mio. kr. til scanneren sammen med en opfordring om at tænke stort. Og det må man sige at vi har gjort. Vi har i dag et stort fokus på hjerneforskning, og centret tæller i dag 11 forskellige forskningsgrupper, som arbejder for at fremme forståelsen for sygdomme som skizofreni, Parkinson, sclerose og epilepsi og dermed forbedre patienternes behandlingsmuligheder", sagde Hartwig Siebner. 

Medarbejdere i centret har siden oprettelsen lagt navn til 887 videnskabelige artikler, 9 disputatser og 66 ph.d.-afhandlinger.

Nordens første 7 tesla scanner

Scanneren fra Simon Spies er gennem årene blevet erstattet af kraftigere og mere avancerede scannere, og i 2015 indviede centret det allernyeste teknologiske skud på stammen: en 7 tesla scanner med en feltstyrke, der svarer til cirka 140.000 gange jordens magnetfelt. Det er mere end dobbelt så kraftigt som andre scannere i Danmark.

Den nye scanner er den første i Norden og skal bibringe forskerne mere information og afgørende viden om alvorlige hjernesygdomme.

I 2014 modtog DRCMR Region Hovedstadens pris "Center of Global Excellence" som anerkendelse af centrets høje internationale standard. 


I anledning af jubilæet har centret udgivet et jubilæumsskrift, som fortæller om nogle af højdepunkterne fra de seneste 30 års forskning på DRCMR: http://www.drcmr.dk/allnews/465-drcmr-30th-anniversary-report

Redaktør