3 gode råd: Sådan undgår du at blive syg på ferien

​Det er surt at tilbringe sin ferie i sengen eller bøjet over toilettet. Tre specialister fra Amager og Hvidovre Hospital giver deres gode råd til, hvordan du undgår at blive syg på din sommerferie.

​Rigtig mange har prøvet det. To ugers sightseeing, strand-daseri og gode middage er planlagt og bestilt, og så ender man under dynen i et mørkt hotelværelse med en spand som selskab. Selvom du aldrig kan gardere dig 100 procent mod sygdom og infektioner, er der alligevel meget, du selv kan gøre for at få en god og sygdomsfri sommerferie. Her er tre gode råd fra eksperterne:

​Varmt eller skrællet – ellers glem det

"Derhjemme har man selv ansvaret for køkkenhygiejnen. Det har man ikke, når man er ude at rejse. Og hvis man rejser til mere eksotiske lande som Mexico eller Indien, risikerer man at få dårlig mave, fordi de har nogle andre bakterier. Englænderne har et ordsprog som hedder: "boil it, peel it or forget it." Det betyder kort sagt, at hvis maden er gennemvarmet, er den okay. Hvis det er frugt og grønt, som kan skrælles, er det også i orden – ellers lad være med at spise det. Så er du på den sikre side."

Henrik Westh – professor på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling

​Husk hænderne

"Det er altid en god ide at vaske hænder ofte. Det gælder i den grad også, når man er ude at rejse. Det er også en god ide altid at have håndsprit eller nogle renseservietter på sig, som man kan bruge hvis man ikke kan komme til at vaske hænderne. Manglende håndhygiejne er den største kilde til smitte og infektioner. Så husk at holde hænderne rene – også i forbindelse med måltider."

Rie Mikkelsen – hygiejnesygeplejerske på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling

Kend din destination

"Det er heldigvis de færreste, som bliver alvorligt syge på deres ferie, og de fleste af dem, som bliver syge, bliver smittet med forkølelse i flyet på vejen hjem. Men det er altid en god ide at sætte sig ind i det land, man skal til og se på, om der er nogle specielle forholdsregler, man skal tage. Er der fx malaria eller MERS-virus, som man ser i Sydkorea for tiden. På den måde kan man finde ud af, om man skal vaccineres eller have myggenet med eller lignende."

Thomas Benfield – professor på Infektionsmedicinsk Afdeling

Redaktør