Nyt Hospital Hvidovre klar med byggeprogram

​​Mere dagslys. Lettere orientering. Bedre kontakt mellem patienter og personale. Et netop færdigt byggeprogram beskriver både krav og ønsker til udvidelsen af Hvidovre Hospital.

​​Byggeprogrammet fylder godt på projektleder Lasse Søagers skrivebord. Foto: Thomas Wittrup.
Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder
​​
Et byggeprogram er en tjeklist over de krav og ønsker, som brugerne har til – for eksempel – et nyt hospital. Listen til Nyt Hospital Hvidovre har personale, patienter og byggefagfolk i fællesskab fundet frem til ved en række workshops og møder.

Under planlægningen af hospitalets store byggeprojekt har et af de mange ønsker blandt personalet for eksempel været samlingen af enkelte afdelinger på separate etager. Derfor kan man i det just godkendte byggeprogram læse, at Børneafdelingen og Kardiologisk Afdeling har fået hver deres etage, og at Neonatal og Obstetrik er placeret sammen på etage med den nye fælles akutmodtagelse.​

Fra skrivebord til tegnebord

”Vi er rigtig glade for at stå med et færdigt byggeprogram i hænderne. Nu er grundlaget på plads, og vi er mange, som glæder os til at komme i gang med næste fase. Indtil nu har vi arbejdet mest med ord. Det bliver godt at komme i gang med tegningerne, så vi har noget mere visuelt at vise frem for både personale og patienter, ” siger arkitekt i hospitalets byggeafdeling Lasse Søager, som er projektleder på nybyg-pr​ojektet.

Med byggeprogrammet i lommen kan arkitekter og ingeniører nu tage næste skridt og gå dybere med et såkaldt dispositionsforslag, hvor man tegner et forslag til den bedste indbyrdes placering af de enkelte rum og funktioner.

​Fakta

Før man nogensinde stikker en spade i jorden for at bygge en ny hospitalstilbygning, så er der en del ting – ”faser” som det hedder på byggesprog – man skal have styr på: konkurrenceprogram, byggeprogram, dispositionsforslag, projektforslag, forprojekt og hovedprojekt.

Ideen er, at projektet bliver gjort mere og mere detaljeret for hver fase, man gennemløber. Ved afslutningen af de enkelte faser godkender byggeorganisationen projektet. Det betyder, at man løbende kan gennemgå projektet og sikre, at planlægningen af byggeriet er på vej i den rigtige retning.​​​