Nyt Hospital Hvidovre i London

​Fem hospitaler i London-området. Det var målet for en tredags studietur for brugerrepræsentanter, byggeorganisation og rådgivere fra nybyg-projektet på Hvidovre Hospital.

​​​Johnny Berg, Mette Gliese og Rie Mikkelsen i samtale med en af de lokale afdelingssygeplejersker. Foto: Steen Thystrup.
Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder ​

Med udvidelsen af Hvidovre Hospital i 2019 og etablering af en stor fælles akutmodtagelse bliver der sat en solid streg under hospitalets funktion som ét af Region Hovedstadens fire store akuthospitaler. Et af punkterne på turprogrammet for et større selskab klinikere, byggefolk og rådgivere var netop derfor akutområdet.

Det engelske sundhedsvæsen har gennemgået en udvikling og nået mål på akutområdet, som minder meget om de tanker om og mål for området, som Region Hovedstaden – og dermed også Hvidovre Hospital – arbejder med i dag.

Turen bød også på besøg på flere børnehospitaler, som kunne give inspiration og nye perspektiver til Hvidovre Hospitals store børneafdeling, der er én af de afdelinger, som i 2019 får nyt hjem på hospitalet.

Formålet med turen var to ting. Dels at søge inspiration hos de engelske kollegers principper for organisation og arbejdsgange omkring de akutte forløb. Og dels at sætte gang i udveksling af erfaringer og netværk på tværs af de forskellige faggrupper involveret i byggeriet.

Vi har samlet nogle betragtninger fra turen

​Sygeplejersken

”Jeg synes, det var en rigtig god studietur, der gav mig indblik i andre måder at organisere og indrette en hospitalsafdeling og en akutmodtagelse på. Man kan sige, at jeg blev udfordret på min for-forståelse af, hvordan tingene bør være i en akutmodtagelse

Jeg synes, det var spændende at se, hvordan de på hospitalerne havde placeret deres personale og reception – bogstaveligt talt – midt i afdelingen i et åbent kontormiljø med udsigt til alle patienterne rundt omkring.”
Karin Lornsen, ledende oversygeplejerske i Akutmodtagelsen

Projektlederen

”Det var en rigtig god oplevelse at være på studietur med den store flok fra hospitalet og vores rådgivere. Min oplevelse var, at rigtig mange af deltagerne fik lejlighed til at tale sammen med andre, end de plejer, og udveksle synspunkter og betragtninger om de ting, de så på turen. Selvom man ser det samme, ser man alligevel noget forskelligt – det afhænger jo af ens faglige baggrund.

Jeg synes, at vi fik meget med hjem, som vi vil kunne bruge i vores eget byggeri. En øjenåbner for mig var at se, hvor forskellig oplevelsen af store rum kan være. Vi skal være meget opmærksomme på risikoen for et meget støjende miljø - for eksempel i vores nye foyer.”
Lasse Søager, arkitekt og projektleder på Nyt Hospital Hvidovre

​Rådgiveren

”Studieturen har blandt andet været med til at få igangsat relevante diskussioner ud fra de hospitaler vi besøgte. Turen var også med til at skabe ”team spirit” på tværs af alle grupperne.

Wayfinding på Evelina Children´s Hospital var rigtig interessant. Den var udført i børnehøjde, men var ikke barnlig. En række tegnede børnefigurer på væggene viste vej med talebobler og ved at pege retningen ud. Grafikken kan forstås af børn i flere aldre, som også kan blive udfordret af at prøve at læse teksterne.”
Mads Kaltoft, arkitekt og projekteringsc​hef hos Schmidt Hammer Lassen Architects.