Giv os i dag vort daglige lys ...

​Lys er en eftertragtet vare, når man bygger et nyt hus. Også på Nyt Hospital Hvidovre, hvor man aktivt arbejder med brug af både dagslys og kunstlys.

​’Hvor er her dejligt lyst!’ eller ’Er der ikke lidt for mørkt herinde?’ Vi taler meget om det – både når vi har rigeligt og når vi ikke har nok. Lys er blevet en afgørende kvalitet, når man skal købe en lejlighed, have nyt kontor på arbejdspladsen eller altså bygge et nyt hospital.

”Vi vil gerne bygge det bedste hospital, man kan forestille sig. Derfor har vi blandt andet valgt at se nærmere på en række emner, som, vi mener, kunne give værdi for patienter og medarbejdere i det nye hus. Et af de emner vi ser nærmere på er, hvordan vi kan bedst muligt kan udnytte både dagslys og kunstlys, når vi tegner de nye bygninger,” fortæller projektleder og arkitekt Filip Finell fra hospitalets byggeafdeling.

Lys og sundhed

Men hvad betyder lys for menneskers sundhed, og hvordan udnytter man det bedst muligt, når man bygger – f.eks. et nyt hospital i Hvidovre?

Svaret på det spørgsmål vil arkitekt Carlo Volf gerne give et bud på. Han har beskæftiget sig meget med lys, sundhed og arkitektur – et emne som han har skrevet en ph.d.-afhandling om. Nu har han indledt et samarbejde med byggeorganisationen på Nyt Hospital Hvidovre.

”Det giver god mening at planlægge byggeri i forhold til sollys. For at udnytte sollysets sundhedsmæssige potentiale bruger vi en ny metode, som jeg tidligere har anvendt på Nyt Hospital Herlev. Ved at differentiere facader og sengestuer bliver hospitalet udformet forskelligt alt efter verdenshjørnerne. Nordvendte patientværelser får større vinduespartier og øst-, syd- og vestvendte patientværelser planlægges forskelligt i forhold til solens vinkel og vores døgnrytme. På den måde er lyset med at skabe hospitalets arkitektur. Jeg håber, at arbejdet med udbygningen af hospitalet kan bidrage generelt til bedre arkitektur og mere bevidst brug af lys og lysets store potentiale i forhold til sundhed,” siger Carlo Volf om projektet.

Stort potentiale

Nybyggeriet på Hvidovre Hospital er det konkrete eksempel, som Carlo Volf vil arbejde ud fra. Her kan hans store viden og erfaring godt bruges til noget, mener arkitekterne ansvarlige for nybyggeriet:

”Dagslysets indvirkning på helbredelse er noget vi interesserer os meget for på byggeprojektet i Hvidovre. Det påvirker vores design af bygningens facader og rum. Så vi ser frem til at kunne undersøge dette nærmere sammen med Carlo Volf. Vi er allerede i gang og kan se, at samarbejdet bidrager med værdifuld viden fra både national og international forskning på området,” siger Mads Kaltoft som er sagsarkitekt fra Schmidt Hammer Lassen Architects.​