Gipsen er godt kørende på Hvidovre Hospital

​​Gipsplader er tunge og svære at håndtere. Det ved alle, som har bakset en plade på plads hjemme i eget køkken.​ Men der er heldigvis hjælp at få.
​Den ene af to gipsplade-vogne på Hvidovre Hospital.
​​Den ene af to gipsplade-vogne på Hvidovre Hospital. Den ser ikke ud af meget - men skindet bedrager. Foto: Thomas Wittrup

Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder

Hospitalets byggeafdeling har anskaffet to motoriserede gipsplade-vogne, som de udlåner til entreprenører og håndværkere, der arbejder i huset. Vognene har dobbelt funktion - de skåner håndværkernes rygge, og de er med til at effektivisere byggearbejdet.

”Vi greb en opfordring fra en af vores entreprenører og tester i øjeblikket to transportvogne for at se, om det er en fornuftig løsning for hospitalet og vores samarbejdspartnere. Vores ønske er, at bidrage til et bedre arbejdsmiljø for de håndværkere som arbejder på vores mange byggesager og samtidig effektivisere projektforløbene,” siger projektdirektør Finn Bloch, som ser god fornuft i løsningen:

”Med transportvognene kan en lærling hente en hel pakke gipsplader fra depotet. Det er normalt en tidskrævende og hård tomands-opgave, så der er god arbejdstid at spare. Ved at der transporteres nem​mere og h​urtigere gennem hospitalet i det daglige nedsætter vi også generne for vore patienter og pårørende. Hvis man lægger det sammen med en reduktion i antallet af sygedage på grund af færre tunge løft – så er jeg sikker på, at løsningen er en god ide for alle.”

​​​​Stort hospital – stort behov

Hvidovre Hospital er stort – cirka en kvart million kvadratmeter – og der bliver brugt mange gipsplader ved diverse byggeprojekter rundt om på hospitalet. Desuden er hospitalets grundplan så stor, at pladerne ofte skal transporteres langt fra de få indgange ud til byggepladserne. Så behovet er stort, og vognene er blevet vel modtaget af håndværkerne, som sætter stor pris på den mekaniske hjælp.

”Mine folk er glade for udstyret.  De skal ikke længere flytte pladerne én ad gangen over på en trækvogn, som skal trækkes gennem hospitalet ved håndkraft. Det sparer både tid og dårlige rygge,” fortæller Peter Schieck fra P.S. Entreprise A/S, som oprindeligt foreslog ordningen for hospitalets byggeafdeling.

Billede af gipsvogn i brug
Transportvognen sætter en flere hundrede kilo tung stak gipsplader oprejst i en holder ved et tryk på en knap. Foto: Thomas Wittrup

Større entreprenørfirmaer har ofte selv investeret i lignende løsninger. Mindre firmaer har dog sjældent råd til at anskaffe det dyre udstyr. Her har hospitalet så valgt at træde til.

”Løsningen med vognene er en slags prøveklud i forhold til fremtidige byggeprojekter på hospitalet. Vi stiller vognene til rådighed for de af vores samarbejdspartnere som ikke selv har mulighed for at indkøbe udstyret. Til gengæld forventer vi som bygherre, at udstyret benyttes og at vi i sidste ende får gladere håndværkere og bedre projektøkonomi ud af investeringen,” siger Finn Bloch.

Pakkeløsningen

De to vogne er begge dele af en ’Mountit’-pakkeløsning, som udover transportvognene også indeholder såkaldte ’Stackere’, som er en art minilager på hjul og en ’Mounter’, som er en mindre vogn, der kan håndtere pladerne, når de skal skrues op på vægge eller lofter.

Det specielle med Mountit-vognene er, at de ved hjælp af hydraulik og motorer kan håndtere hele pakker gipsplader, transportere dem gennem selv smalle døråbninger og placere dem i oprejst position i de rullende lagervogne, klar til brug.