Et ’grønnere’ hospital

Hvidovre Hospital er stort – meget stort! På størrelse med 35 fodboldbaner. Det betyder, at der hver dag bliver brugt rigtig meget energi. Men det giver også mulighed for at producere energi…
Billedet viser hovedindgangen på Hvidovre Hospital der er farvet grønt

​Et ’grønnere’ Hvidovre Hospital skal naturligvis ikke tages så bogstaveligt, som illustrationen her antyder. Men grønne initiativer er på vej. Foto: Joachim Rode/billedbehandling: Thomas Wittrup

Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder

250.000 kvadratmeter hospital omsætter en anseelig mængde vand, varme og el. Til gengælde betyder det også, at der på taget af servicebygningen er plads til det største solcelle-anlæg i Danske Regioner. Planerne er netop godkendt i Regionsrådet, som har bevilliget 20 millioner kroner til projektet.

”Solcelle-anlægget i Hvidovre er et spændende projekt og et godt bidrag til en grønnere hovedstadsregion. Region Hovedstaden skal være med til at sætte dagsordenen, når det gælder bæredygtige energi- og klimaløsninger. Vi skal være det gode eksempel, som andre ser til for inspiration på det område,” siger Jens Mandrup (SF), formand for Region Hovedstadens Miljø- og trafikudvalg.

Montering af solcellerne bliver efter planen sat i gang i det kommende efterår. Anlægget, som bliver godt på 6.000 kvadratmeter, sættes i drift i foråret 2015 og vil levere cirka 800.000 kilowatttimer om året. Det svarer til en årlig besparelse på hospitalets el-regning på mindst én million kroner. Og det er blot ét ud af flere ’grønne’ initiativer undervejs på hospitalet

To fluer med ét smæk
Hospitalets arbejde med nedbringelse af både energiforbrug og udledning af CO2 ligger godt i tråd med Region Hovedstadens klima- og bæredygtighedsstrategi

”Vi vil rigtig gerne bidrage til regionens ambition om en ’grønnere’ profil. Vi arbejder med bæredygtige løsninger på flere områder og går gerne alternative veje, hvis det giver meningen i forhold til øvrige byggeprojekter på hospitalet. Solcelleanlægget er for eksempel planlagt i kombination med renovering af servicebygnings tag – et projekt som skulle gennemføres alligevel,” fortæller projektdirektør i Hvidovre Hospitals byggeafdelingen, Finn Bloch.

​​
Taget på hospitalets service-bygning, som i forvejen trænger til vedligehold, bliver omdannet til et af Danmarks største solcelleanlæg. Foto: Thomas Wittrup

’Gratis’ energi-renovering
Et andet grønt initiativ undervejs i Hvidovre er et såkaldt ESCO-samarbejde, som betyder investeringer på op imod 100 millioner kroner i mere effektive installationer til varme, lys og ventilation. Investeringerne foretages af det firma, der står for forbedringerne og tilbagebetales via de besparelser, som hospitalet får på energi-regnskabet. Resultat: mindre belastning af miljøet og potentielle besparelser i millionklassen – uden risiko endda (den tager samarbejdspartneren mod en bestemt andel af besparelserne). Byggeafdelingen arbejder i øjeblikket på det udbud, som skal sikre den rigtige samarbejdspartner til projektet.

Energi-ambitiøst nybyggeri
Det er ikke kun det eksisterende byggeri, som skal være mere bæredygtigt. Den kommende udvidelse af hospitalet med ca. 30.000 kvadratmeter bliver også planlagt i forhold til lavere energiforbrug og fokus på bæredygtighed.

Til eksempel bliver nybyggeriet planlagt ud fra energi- og klimakrav til den såkaldte ’bygningsklasse 2020’, den frivillige – men skrappeste – energiklasse i det gældende bygningsregelment (BR2010).

Alle Region Hovedstadens seks kvalitetsfondsprojekter er blevet gennemgået i forhold til en eventuel certificering i den danske version af det tyske DGNB-bæredygtighedssystem, som vurderer byggeriers bæredygtighed i forhold til økonomiske, sociale og klimamæssige forhold. Her er nybyggeriet på Hvidovre Hospital på papiret kvalificeret til en såkaldt sølvmedalje.