Et grønnere Hvidovre Hospital tildelt Hvidovre Kommunes Miljø pris 2014

I Hvidovre satser man på et miljøvenligt hospital: solceller, biogas og energirenovering. Initiativerne er mange, og det har netop resulteret i tildeling af den kommunale miljøpris.​​

​​​​Hospitalsdirektør Torben Ø Pedersen og Hvidovres borgmester Helle Adelborg på hver side af Miljøprisen 2014, et værk af Noah Norrid. Foto: Thomas Wittrup

Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder

”Jeg er rigtig stolt af denne pris og glad for Hvidovre Kommunes anerkendelse af vores indsatser på det grønne område. På Hvidovre Hospital vil vi gerne være med til at dreje udviklingen i en mere bæredygtig retning og tage vores del af ansvaret. Derfor er vi både glade for opmærksomheden, og for at Hvidovre Kommune vælger at sætte fokus på miljøet på denne måde,” siger hospitalsdirektør Torben Ø Pedersen efter tildelingen af prisen.

Prisen blev overrakt af borgmester Helle Adelborg ved et arrangement på Hvidovre Rådhus d. 7. oktober. I begrundelsen lød det blandt andet:

”På Hvidovre Hospital arbejder I med miljø og klima på mange fronter og med mange forskellige tiltag, og det synes vi, at I skal belønnes for. Mange andre virksomheder og organisationer – både i jeres branche og udenfor – kan hente inspiration hos jer, og se, at det faktisk kan lykkes at rykke på klima- og miljøforbedringer, selvom der mange ansatte, en bred vifte af opgaver og produktioner, og en række komplicerede processer at forholde sig til.”

En grønnere tilgang
Hvidovre Hospital bliver i øjeblikket både moderniseret og udbygget, og i mange af projekterne forsøger man at indarbejde miljørigtige tiltag. Det betyder blandt andet, at man snart vil kunne tænde for et af Danmarks største solcelleanlæg, som kommer til at producere CO2-fri el til hospitalet. I det store hospitalskøkken vil madaffaldet snart blive kørt til biogasproduktion i stedet for at blive kørt bort sammen med det øvrige restaffald. Og strømforbruget til et antal frysere til forskningsbrug vil blive halveret, når de snart bliver vandkølet. Derudover betyder et såkaldt ESCO-projekt, at et privat firma investerer op i mod 100 mio. kroner i energirenovering. En investering som tilbagebetales med de penge, hospitalet sparer på energiregningen.

”Vi forsøger at indarbejde en grøn tankegang i alle de projekter, vi laver på hospitalet. Hvis vi både kan gøre noget godt for miljøet og samtidig spare nogle penge, som vi kan investere til gavn for patienter og personale på hospitalet, så går vi gerne en lille omvej,” siger projektdirektør Finn Bloch, som er ansvarlig for en stor del af de energibesparende og miljøvenlige projekter på hospitalet.

Også den planlagte udvidelse af Hvidovre Hospital bliver tegnet med grønne briller på. Det er således besluttet, at nybyggeriets 30.000 kvadratmeter skal leve op til de skrappe miljøkrav til Bygningsklasse 2020 i bygningsreglementet – selvom byggeriet egentlig sagtens kan opføres efter lempeligere krav i tidligere reglementer.

Et regionalt fokusområde
Det er ikke bare på Hvidovre Hospital, at miljøet bliver prioriteret. Miljørigtig drift og udvikling er et kerneområde i Region Hovedstadens nye strategi Fokus & Forenkling, som udstikker retningen for hele hovedstadsregionen.

”Jeg er stolt af, at Hvidovre Hospital modtager denne pris. Det viser, at vi er på vej i den rigtige retning med de investeringer, vi foretager. Alle vores hospitaler arbejder med nye miljørigtige løsninger, og det er dejligt, at omverdenen også får øje på det,” siger regionsdirektør Hjalte Aaberg fra Regionsgården i Hillerød.

Fakta
​Hvidovre Kommune tildeler en gang hvert andet år Miljøprisen til en virksomhed, person eller organisation, der har gjort en særlig indsats for miljøet i Hvidovre. Det er femtende gang prisen uddeles.

Miljøprisen er en kunstgenstand, frembragt af en lokal kunstner, valgt af kommunens kunstindkøbsudvalg. Med prisen følger desuden et diplom med beskrivelse af indsatsen og begrundelsen for tildelingen.
I år var kunstneren Noah Norrid. Værket var ’The Garden’ (akvarel på papir).

De øvrige nominerede var: Søren Jønsson, formand for Hvidovre-afdelingen af Danmarks Naturfredningsforening, virksomheden DACHSER og Jørn Uffe Christiansen.​​