Et besøg i fremtidens Hvidovre Hospital

​​Hvordan bliver indretningen af patientværelser og undersøgelsesrum i Nyt Hospital Hvidovre? En 1:1-model kan være med til at give svaret.

​Der er mange holdninger, behov og ønsker på spil, når fremtidens patientværelse skal indrettes. Foto: Thomas Wittrup

​​Af Thomas Wittrup, kommunikationsmedarbejder

Når man skal planlægge byggeriet af et nyt redskabsskur, hus eller endda hospital, er det godt med en tegning at sætte streger på. Bedre er det med en miniature-model, hvor man kan flytte rundt på tændstikæsker og finde ud af, ’hvor skabet skal stå’. Bedst er det med en model i 1:1, som man kan gå ind i og på egen krop mærke, hvordan de enkelte rum fungerer.

Sådan en 1:1-model – eller mock-up, som det hedder i designjargon – har arkitekterne bag den forestående udvidelse af hospitalet ladet opføre. Derfor er det nu muligt for arkitekter og hospitalspersonale involveret i planlægningen af det nye hospital at besøge forskellige lokaliteter på Nyt Hospital Hvidovre allerede et godt års tid, før man så meget som stikker en spade i jorden.

"Mock-up'en giver os en idé om, hvordan møbler og andet inventar kan stå i forhold til hinanden og rummets størrelse. Derimod siger den intet om, hvordan der kommer til at se ud i rummene. Modellen er ganske primitivt udført og udelukkende et redskab til bedre forståelse af de rumlige forhold," fortæller Lasse Søager, som er projektleder på nybyggeriet.

En filmkulisse

Der er lavet mock-up af både et patientværelse, et undersøgelsesrum og en neonatalstue. De store modeller, som mest af alt minder om primitive kulisser til en filmoptagelse, er primært et redskab for de brugergrupper, som i løbet af planlægningen af byggeriet kommer med gode råd og ønsker til arkitekter og ingeniører. Brugergrupperne, som arbejder med de forskellige mock-ups, er sammensat af både klinikere, servicefolk, konsulenter, byggefolk og patienter.

De mange forskellige grupper repræsenterer en lang række individuelle hensyn og ønsker. Til møderne bliver spånpladevæggene hurtigt rammen om ivrige diskussioner og test af kompromissets ædle kunst, når arkitekterne forsøger at opfylde alles ønsker og behov.

Mit Hospital Hvidovre

Patienternes behov bliver repræsenteret ved medlemmer af Mit Hospital Hvidovre, et patient-pårørende-panel, som rådgiver byggeorganisationen under hele planlægningen af nybyggeriet.

”Det er fantastisk, at man inddrager patienter i arbejdet med det nye hospital på denne måde. Jeg synes, at det er rigtig spændende at være med, og jeg er sikker på, at vi patienter kan bidrage med nogle erfaringer og perspektiver, som læger, sygeplejersker og arkitekter ikke kan,” fortæller Jeanne Meerson midt i et patientværelse af spånplader uden loft.​
Redaktør