Ofte stillede spørgsmål til MR-scanninger

​Her finder du svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får om MR-scanninger.

​Hvad er en ​MR-scanning?

MR-scanning er en metode til at optage deltaljerede billeder af kroppens indre. MR står for Magnetisk Resonans, som er det fysiske fænomen, der udgør grundlaget for teknikken. Den bruges til diagnostik af sygdomme som cancer, ryg-, hjerte-, led- og hjernelidelser.

MR-scanning er baseret på, at visse atomkerner er magnetiske og dermed opfører sig som små kompasnåle. Når kroppen anbringes i scannerens kraftige magnetfelt, ensrettes kompasnålene, hvorved kroppen magnetiseres ganske svagt. Ved anvendelse af radiobølger, kan kroppens magnetisering bringes i svingninger omkring nord, ligesom en kompasnål, der får et lille skub. Dette mærkes ikke af patienten. Når radiobølgesenderen efterfølgende slukkes, vil kroppens magnetisering fortsat svinge i cirka et sekund, før den falder til ro igen. I denne periode udsendes der svage radiobølger fra kroppen. Disse opsamles ved hjælp af antenner og ved en efterfølgende analyse af signalerne dannes billeder af kroppens indre.
Læs mere om MR-skanning på sundhed.dk

Hvor lang tid tager en MR-scanning?

En MR-scanning varer typisk fra en halv til halvanden time. Undersøgelsestiden afhænger af, hvad og hvor meget der skal undersøges, og om der eventuelt skal gives kontrast.

Er MR-scanning farlig?

Et kendetegn ved en MR-scanning er, at teknikken menes at være fuldstændig uskadelig. Der anvendes magnetfelter og radiobølger ved scanningen, men hverken røntgen- eller radioaktiv stråling som ved nogle andre scanningstyper. Selvom MR-scanning ikke er baseret på stråling, kunne metoden i princippet alligevel have skadelige effekter, men hverken kendte aspekter af biokemi, biofysik eller 30 års erfaring med teknikken tyder på nogen negativ effekt.

Med jævne mellemrum bliver mobiltelefoners eventuelle skadelige virkning (potentiel effekt af radiobølger) diskuteret. Hvis mobiltelefoni skulle vise sig at være skadeligt, er MR det sikkert også, da de anvendte radiobølger er sammenlignelige. De fleste taler dog mere i telefon, end de bliver scannet, og den potentielle risiko ved MR menes at være tilsvarende mindre.

Hvorfor larmer MR-scanneren?

MR-scanneren indeholder mekaniske dele, som vibrerer, når MR-billederne optages. Afhængigt af hvilke MR-billeder, der optages, er larmen fra MR-scanneren også forskellig.


Hvor langt skal jeg ind i MR-scanneren?

MR-scannerne har forskellig størrelse. Længden og åbningen i MR-scannerne kan variere. Det område på kroppen, der skal undersøges, er altid i midten af MR-scanneren. Du kan ​se eksempler på, hvordan du ligger lejret til forskellige undersøgelser i en af vores MR-scannere ved at følge dette link.

Kan jeg MR-scannes, hvis jeg har metal i kroppen?

Visse former for metalliske genstande kan være farlige at have med ind i MR-scanneren. Hos os kan du ikke blive MR-scannet hvis du har pacemaker, elektroder fra tidligere pacemaker eller metalsplinter i kroppen.

Når du bliver henvist til MR-scanning vil den læge, der henviser dig, gennemgå et MR-kontrolskema med dig. Det er vigtigt, at du ved denne gennemgang, oplyser lægen, hvis du har indopereret metaldele. Metaldele kan f.eks. være: øreimplantater, coils i blodkar, magnetiske klips og stents fra hjerteoperationer, hjerteklapper, kunstige led (f.eks. h​ofter eller knæ), skruer i knogler eller fødesonde i mavesækken. 
Det er vigtigt, at vi har et korrekt udfyldt MR-kontrolskema, således at vi kan planlægge og tage eventuelle forholdsregler, inden du kommer til MR-scanning.

De fleste indopererede metaldele, såsom kunstige hofter eller knæ kan scannes, men det er vigtigt på forhånd at kende til disse. Vi er derfor meget omhyggelige med at gennemgå det MR-kontrolskema med dig, som du gennemgik med den læge, der henviste dig til din MR-scanning.

Før du går ind i undersøgelsesrummet, skal du fjerne alle løse metalgenstande såsom:

  • Hårnåle og hårelastikker
  • Ur
  • Briller
  • Smykker af enhver art
  • Tandprotese
  • Høreapparat
  • Piercinger
  • Nøgler (undtagen nøglen til omklædningskabinen)
  • Bankkort, kreditkort, sygesikringsbevis samt andre kort med magnetbånd
  • Enhver form for elektronisk udstyr

​Kan jeg beholde mine piercinger på til MR-scanning?

Piercinger skal som udgangspunkt altid fjernes. Hvis en piercing er uforholdsmæssigt svær at fjerne, kan den blive siddende, hvis den ikke sidder inden for det område, du skal have undersøgt, og hvis piercingen ikke er lavet af et magnetisk materiale. Det kan testes med en lille stangmagnet, om en piercing er magnetisk.

​Kan jeg MR-scannes, hvis jeg er gravid?

Vi MR-scanner ikke gravide. Er du i tvivl, om du er gravid op til en undersøgelse, udsættes scanningen, indtil du har fået foretaget en graviditetstest.

Kan jeg blive MR-scannet, hvis jeg har klaustrofobi?

De fleste kan blive MR-scannet, selvom de har klaustrofobi.

Det er altid det område på kroppen, der skal undersøges, der er i midten af MR-scanneren. Det betyder, at skal du have undersøgt knæ eller fod, vil du i de fleste tilfælde ligge med overkroppen uden for MR-scanneren (afhængig af hvor høj du er, og hvor lang åbningen i MR-scanneren er). 

Har du svær klaustrofobi, skal du oplyse det til lægen, der henviser dig til MR-scanning. Det er en god ide at have en person med, som kan være sammen med dig inde i rummet, mens du bliver MR-scannet.

Kan jeg få MR-scannet andet end det, der er bestilt?

Vi tilrettelægger altid din undersøgelse ud fra henvisningen, som vi har modtaget fra lægen, der har henvist dig. Det betyder, at der ikke er afsat tid til at lave MR-scanning af andre områder af kroppen. Eksempelvis tager MR-scanning af et knæ ca. en halv time og MR-scanning af begge knæ ca. 1 time.

Hvordan og hvornår får jeg svar på min MR-scanning?

Vi sender svaret på din MR-scanning til den læge, der har henvist dig,  inden for ca. 4 uger, dog afhængig af undersøgelsestype og henvisningsårsag.
Du vil få svar på din undersøgelse af den læge, der har henvist dig. Det kan foregå enten pr. brev eller ved dit næste besøg hos lægen.

Kan jeg købe en CD med min MR-scanning?

Er du interesseret i at købe en CD med din MR-scanning til personligt brug, skal du tage kontakt til vores sekretariat enten telefonisk eller ved personlig henvendelse. Prisen for en CD er 20​0 kr.

Kan jeg få en kopi af beskrivelsen af min MR-scanning?

Radiologisk Sektion sender svaret til den læge eller hospitalsafsnit, der har henvist dig til MR-scanningen. Du skal derfor tage kontakt til den læge eller hospitalsafsnit, der har henvist dig til MR-scanning, hvis du ønsker en kopi af beskrivelsen på din MR-sc​anning.

Hvordan ændrer jeg min undersøgelsestid?

Hvis du ønsker at ændre din undersøgelsestid, skal du kontakte vores sekretariat i telefontiden.
Der er lang ventetid på at få en tid til MR-scanning. Derfor kan vi sædvanligvis ikke give dig en hurtigere tid end den, du har fået i dit indkaldelsesbre​v.

Redaktør