I det kliniske uddannelsesforløb omsætter du teori til praksis
Uddannelsen til bioanalytiker er en kombination af undervisning på dit uddannelsessted og perioder i klinisk praktik, også kaldet klinisk uddannelsesforløb, på et laboratorium på et hospital i Region Hovedstaden.
Da du er i klinisk uddannelsesforløb i en stor del af uddannelsen, betyder det, at du får meget praktisk træning i selv at udføre opgaver i klinikken og på laboratorier for og med virkelige patienter. Det giver dig særligt gode læringsbetingelser, når du får lov til at bruge din teori i praksis. Du udfører opgaverne under vejledning fra erfarne bioanalytikere.
I det kliniske uddannelsesforløb lærer du ved fx at:
- klargøre væv til undersøgelse
- give patienten radioaktivt sporstof og lave skanninger
- analysere blod- og vævsprøver i hospitalernes laboratorier
- lave neurologiske undersøgelser med elektroder for at undersøge fx føleforstyrrelser eller epilepsi.
Varighed af det kliniske uddannelsesforløb
Du skal i klinisk uddannelsesforløb 5 gange i løbet af din uddannelse. Du skal være i uddannelsesforløb i 30 timer om ugen. Det er forskelligt fra semester til semester, hvor mange uger forløbet varer.
Du kan komme i klinisk uddannelsesforløb i forskellige specialer
I de kliniske uddannelsesforløb stifter du kendskab med nogle af de 8 forskellige specialer, som bioanalytikere kan arbejde indenfor:
- Klinisk biokemi
- Klinisk mikrobiologi
- Patologi
- Klinisk immunologi
- Klinisk fysiologi og nuklearmedicin
- Klinisk neurofysiologi
- Klinisk genetik
- Genom medicin.
Du kan komme i klinisk praktik på alle hospitaler i regionen. Det er dit uddannelsessted, der hjælper dig til at søge klinisk praktik.
"En ting, jeg forstår, ser og tænker på en ny måde efter mine klinikophold, er, at selvom det ”bare” er blodprøver i et laboratorium, er det patienter, vi har med at gøre."
Nanna Haldrup Petersen,
bioanalytikerstuderende, 3.semester