​​​​

Kontrolprogrammer

Forebyggende kontrolprogrammer anbefales til alle risikopersoner i familier med arvelig tarmkræft. Risikopersonerne udpeges af en genetiker under en genetisk rådgivning, hvor familiens cancerhistorik gennemgås. Kontrolprogrammet afhænger af familietypen, cancerhistorikken og slægtskab til familiemedlemmer med kræft.

Lynch syndrom

Familiermedlemmer, der bærer den sygdomsfremkaldelse genetiske variant, kan blive tilbudt livslange kontrolprogrammer, der starter fra 25-årsalderen. Kontrolprogrammerne indebærer en fuld kikkertundersøgelse af tyk- og endetarm hvert andet år. Derudover tilbydes kvinderne andenårlige kontroller af livmoderslimhinden fra 35-års alderen bestående af vaginal ultralydsscanning og evt. biopsi. For familier med særlig mange tilfælde af kræft i urinvejene kan man tilbyde andenårlige kontroller af urinvejene med urinsticks (for analyse af blod i urinvejene), urincytologi og ultralydsscanning af nyrerne. Ligeledes tilbydes kontroller for hudtumorer i familier, hvor risikoen for denne tumortype vurderes særligt høj.

Fakta-ark om Lynch syndrom (pdf)

Familiær kolorektal kræft

Da man ikke kender den sygdomsfremkaldende genetiske variant, der forårsager den øgede risiko for tarmkræft i familier med familiær kolorektal kræft, tilbyder man livslange kontroller af alle familiemedlemmer, der har haft tarmkræft og til deres førstegradsslægtninge. Kontrolprogrammet inkluderer 5-årige kikkertundersøgelser af hele tyk-og endetarm. Starttidspunktet kan variere afhængigt af familiens cancerhistorik og starter typisk 10 år før den tidligste cancerdiagnose i familien, men ikke senere end 50 år.

Faktaark om Familiær kolorektal kræft (pdf)

Let øget risiko

Da man ikke kender den sygdomsfremkaldende genetiske variant, der forårsager den let øgede risiko for tarmkræft i familier med let øget risiko klassifikationen, tilbyder man kontrol af individer med en tarmkræftdiagnose og deres førstegradsslægtninge. Individer, der har haft tarmkræft bør følge de nationale retningslinjer for opfølgning efter tarmkræftdiagnose, mens deres førstegradsslægtninge tilbydes en enkelt kikkertundersøgelse af hele tyk-og endetarmen, når de fylder 50 år. Herefter anbefales det at følge det nationale tarmkræft-screeningsprogram med afføringsprøver hvert andet år.

Fakta-ark om Let øget risiko (pdf)

Redaktør