​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Toxoplasmose (haresyge)

Toxoplasmose er infektionssygdom, som skyldes parasitten Toxoplasma gondii. Sygdommen kaldes også for haresyge. 

Forfa​tter:​
Ellen Moseholm

Referent​
Nina Weis​

​Dato
1. maj 2023

​​Toxoplasmose er infektionssygdom, som skyldes parasitten Toxoplasma gondii. Sygdommen kaldes også for haresyge.

Toxoplasma-parasitten findes overalt i verden, men er mere almindelig i varmt og fugtigt klima.

Det præcise antal personer med toxoplasmose i Danmark kendes ikke, men det er vist at ca. 27% af gravide kvinder tidligere i livet har været smittet med toxoplasmose. ​


Smitte af toxoplasmose-parasitten kan ske ved at spise råt eller utilstrækkeligt tilberedt kød som f.eks. svinekød, lammekød eller vildt - eller skaldyr (f.eks. østers og muslinger), ved manglende håndhygiejne, eller ved drikkevand eller håndtering af mad, som er forurenet med parasitten. ​

Smitte kan også ske ved kontakt med katte-afføring, f.eks. når man renser en kattebakke eller ved at røre ved eller indtage noget, som har haft kontakt til katte-afføring. Endvidere kan smitte ske hvis man kommer til at spise forurenet jord, f.eks. ved ikke vaske hænder efter havearbejde eller spiser uvaskede frugter eller grøntsager fra en have. Efter overstået toxoplasmose opnår man livslang beskyttelse (immunitet).

I forbindelse med graviditet kan smitte ske fra mor til barn, hvor infektionen overføres via moderkagen. Personer med toxoplasmose smitter ikke andre mennesker.


Tid fra smitte til symptomer er 1-3 uger.  De fleste oplever ingen symptomer, men hos nogle ses hævede lymfeknuder, typisk på halsen og i enkelte tilfælde udslæt, træthed og feber.


​​​Toxoplasmose er ikke farlig hos personer, som ikke er gravide.

Hos gravide, som ikke har haft infektionen tidligere, kan infektionen imidlertid overføres til fosteret.

Hvis gravide smittes for første gang under graviditeten, kan parasitten overføres til barnet (medfødt toxoplasmose).


Tidligt i graviditeten kan smitte fra mor-til-barn i graviditeten medføre en lille øget risiko for abort og fosterdød.

Hos det nyfødte barn kan medfødt toxoplasmose medføre skader på barnets hjerne, øjne og hørelse. De fleste børn, der er smittet med toxoplasmose under graviditeten, har ingen symptomer den første tid efter fødslen, men kan udvikle komplikationer senere i livet, hvis de ikke behandles for deres infektion.

Hvis barnet får toxoplasmose efter fødslen er der ikke en risiko for skader eller komplikationer.​


​​Toxoplasmose under graviditeten er yderst sjælden og risikoen for smitte fra mor til barn er derfor meget lille. 

Risikoen for smitte fra mor-til-barn er mindst i første trimester (10%) og størst i tredje trimester (72%).​


Toxoplasmose konstateres via en blodprøve, som undersøges for toxoplasma antistoffer, blandt andet for at se om infektionen er akut eller om den gravide tidligere har været smittet og har udviklet immunitet.

​Gravide i Danmark tilbydes ikke rutinemæssig test af toxoplasmose, men test udføres ud fra en såkaldt målrettet screening. Test for toxoplasmose udføres f.eks. hvis den gravide har symptomer på toxoplasmose eller hvis der ved ultralydsscanning af fosteret er mistanke om toxoplasmose infektion.


​​Hvis den gravide tester positiv for toxoplasmose og der ud fra en ultralydsskanning er mistanke om toxoplasmose hos fosteret, konstateres toxoplasmose hos fosteret via en forstervandsprøve. ​

Undersøgelsen foretages tidligst i graviditetsuge 18 og fire uger efter mistænkt tidspunkt for smitte.  Ved fødslen kan moderkagen og navlestrengsblod undersøges.


​​Toxoplasmose hos det nyfødte barn konstateres via en blodprøve, som undersøges for toxoplasma antistoffer. Antistoffer fra moren kan skjule barnets egen produktion af antistoffer, hvorfor der kan gå op til et år, før man med sikkerhed kan bekræfte toxoplasmose hos barnet. 


Toxoplasmose i graviditeten behandles med en kombination af lægemidler. Denne behandling kan gives både til den gravide og til barnet i det første leveår.

​Det vides ikke, om behandlingen forebygger smitte fra mor-til-barn. Formålet med behandlingen er at mindske risikoen for skader hos fosteret.

Behandlingen af det nyfødte barn kan ikke påvirke skader, der allerede er opstået under graviditeten, men kan forebygge udviklingen af yderligere skader.


Der findes ingen forebyggende vaccine mod toxoplasmose. Smitte med toxoplasmose kan forebygges ved:

  • Vask af hænder efter kontakt med jord, sand og katte. Gravide bør undgå at skifte kattebakken

  • God hygiejne ved håndtering af fødevarer. Parasitten dør, når den opvarmes over 65 grader og fryses under -20 grader. Kogt kød eller kogte grøntsager og madvarer, der har været frosset, er således ufarligt.

  • At undgå råt eller utilstrækkeligt tilberedt kød, især svine-, lam- og fårekød.

  • At skylle frugt, bær og grøntsager grundigt.


Gravide, som ikke tidligere har været smittet med toxoplasmose, bør være særlig opmærksomme på at undgå smitte, f.eks. ved at undgå kød og kødprodukter, der ikke er gennemkogt eller har været dybfrosset, generel fokus på køkkenhygiejne og undgå tømning af kattebakken.  

​Kvinder med toxoplasmose må gerne amme.


Redaktør