Sideindhold
Forfatter Ellen Moseholm
| Referent Nina Weis
| Dato 1. maj 2023
|

Hvad er Q-feber?
Q-feber skyldes infektion med en bakterie, som overføres fra dyr til mennesker. Infektionen forekommer oftest hos personer, som arbejder med kvæg, får eller geder, for eksempel landmænd eller dyrlæger.
I Danmark er der vist positive antistoffer forenelig med tidligere infektion hos ca. 50% af gravide kvinder, som arbejdede med kvæg, får eller geder i modsætning til kun omkring 5% af kvinder fra en tilfældig udvalgt gruppe uden kontakt til kvæg, får eller geder.

Hvordan smittes man med Q-feber?
Q-feber sker ved inhalation af dråber eller støv, som indeholder bakterier fra smittede dyr. I Danmark er det oftest fra kvæg, men kan også ses fra får og geder.
Smitte fra person til person forekommer ikke.
Smitte fra den gravide til fosteret, samt i forbindelse med fødslen kan forekomme.

Hvilke symptomer forekommer ved Q-feber?
Q-feber medfører sjældent symptomer.
I tilfælde af symptomer vil det ofte være influenza-lignende som feber, kulderystelser, hovedpine, øjensymptomer, symptomer fra luftvejene samt muskelømhed.
Ca. 1% udvikler en kronisk infektion med vedvarende lokal infektion, oftest i hjertesækken. Det forekommer hyppigst hos gravide, personer med svækket immunforsvar eller personer med kendt hjertekarsygdom.

Specielle forhold ved Q-feber i graviditeten
Symptomerne hos gravide adskiller sig ikke fra ikke-gravide, hvor mere end 90% vil have få eller ingen symptomer.
Gravide med Q-feber har en øget risiko for at udvikle kronisk infektion. Ved smitte i 1. trimester er der risiko for smitteoverførsel til fosteret, hvilket kan medføre en øget risiko for abort, væksthæmning hos fosteret, fosterdød og for tidlig fødsel.

Q-feber hos foster og nyfødte barn
Q-feber kan i sjældne tilfælde overføres til fosteret under graviditeten, hvilket kan medføre en øget risiko for komplikationer og fosterdød.
Der er også en lille risiko for medfødte misdannelser hos det nyfødte barn i form af f.eks. fejlplaceret urinrørsåbning og vandbrok.

Hvor stor er risiko for smitte med Q-feber fra den gravide til foster og nyfødte barn?
Risikoen for smitte fra den gravide til foster kendes ikke.
Risikoen for komplikationer i graviditeten og/eller hos det nyfødte barn er størst ved smitte i 1. trimester af graviditeten.

Hvordan konstateres Q-feber hos den gravide?
Q-feber konstateres ved en blodprøve, som undersøges for antistoffer. Ved akut infektion forekommer antistoffer efter ca. 1-2 ugers sygdom.
Gravide, hvor der er mistanke om Q-feber, samt gravide, der har haft kontakt til besætninger (med kvæg, får eller geder), hvor Q-feber er påvist, bør undersøges for Q-feber og ved relevant eksponering bør der tages opfølgende blodprøver med mindst 2 ugers interval.

Hvordan konstateres Q-feber hos fosteret?
Påvisning af Q-feber hos fosteret er ikke relevant.
På grund af risiko for væksthæmning hos fosteret henvises gravide med Q-feber til en specialafdeling med henblik på vækstskanning i 3. trimester.

Hvordan konstateres Q-feber hos det nyfødte barn?
Påvisning af Q-feber hos det nyfødte barn er ikke relevant.

Hvordan behandles Q-feber i graviditeten?
Q-feber i graviditeten behandles med antibiotika. Dette kan nedsætte risikoen for komplikationer i graviditeten, og forhindre udvikling af en kronisk infektion.
Gravide, som får påvist Q-feber, bør henvises til infektionsmedicinsk afdeling med henblik på behandling og yderligere konferering med obstetrisk afdeling.

Findes der forebyggelse mod Q-feber?
Der er findes ingen vaccine mod Q-feber.
Ved fødsel hos kvinder med Q-feber gælder særlige forebyggende omstændigheder for deltagere og personale ved fødslen.
Hvad kan man selv gøre for at undgå smitte med Q-feber?
Arbejdstilsynet og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide ikke opholder sig i kvæg-, fåre- eller gedebesætninger, hvor der forekommer aborter, som kan skyldes Q-feber. Hvis det er tvingende nødvendigt, skal der anvendes åndedrætsværn med P3-filter.
Kvinder med Q-feber må gerne amme.
Publiceringsdato: 15-11-2023 12:35