​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Influenza

​​Influenza er en infektion i luftvejene, som skyldes influenzavirus.

Forfatter
Ellen Moseholm
Referent
Nina Weis
Dato
1. maj 2023

Influenza er en infektion i luftvejene, som skyldes influenzavirus.

Der findes flere forskellige typer influenzavirus, og man kan derfor blive syg med influenza flere gange i løbet af livet.

​Influenzavirus er ofte til stede i "bølger" af 6-10 ugers varighed i perioden fra december til marts, og forekommer ofte i epidemier. 


Smitte med influenza sker gennem dråber fra hoste, nys og lignende. Smitter sker derfor ved direkte kontakt imellem mennesker og via overflader, som dråberne er faldet ned på, f.eks. dørhåndtag.

​Influenza smitter almindeligvis fra man mærker de første symptomer. Risikoen for smitte er dog størst i de første tre til fire dage af sygdommen. Man er smittefri et døgn efter, at man ikke har feber længere. 


​​Tiden fra man bliver smittet, til man får symptomer kan være op til 7 dage. Men de fleste vil blive syge inden for de første dage.

​De hyppigste symptomer er feber, hovedpine, synkesmerter, tør hoste og muskel- og ledsmerter. Ofte har man symptomer i 4-5 dage, men efterfølgende kan man være træt og opleve nedsat fysisk aktivitet i 1-2 uger efter, at infektionen er overstået.


Gravide har ikke en øget risiko for at blive smittet med influenza og symptomerne ved influenza hos gravide kvinder adskiller sig ikke fra ikke-gravide.

Hvis smitte sker i graviditetens 2. eller 3. trimester er der øget risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb.

​Gravide med overvægt, astma, hjerte- og karsygdomme og/eller sukkersyge er i øget risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb, uanset hvornår i graviditeten smitten sker. 


Influenza under graviditeten kan medføre en lille øget risiko for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, samt spontan abort hos gravide, der er så syge at det kræver indlæggelse.  En øget risiko for misdannelser hos barnet er beskrevet hos gravide med influenza, men dette er formentlig yderst sjælden og en egentlig årsagssammenhæng er ikke dokumenteret.   

​Hvis det nyfødte barn bliver smittet, er symptomerne ofte sløvhed og problemer med at spise. Der kan også forekomme let feber.


Smitte fra den gravide med influenza til fostret under graviditet er ikke dokumenteret.

Smitte til det nyfødte barn kan forekomme både fra moderen og andre personer omkring barnet, som er syge med influenza. 


​Influenza konstateres ud fra symptomer og via en podning fra svælget​.


Påvisning af influenza hos fosteret er ikke relevant​.


Influenza hos det nyfødte barn konstateres via en podning fra svælget.


Influenza i 2. og 3. trimester behandles med virushæmmende medicin (antiviral medicin), helst inden for 48 timer efter de første symptomer. Behandlingen nedsætter risikoen for udvikling af alvorligt sygdomsforløb, og er ikke skadelig for fosteret.  ​


I Danmark anbefales vaccination mod influenza til alle gravide i 2. og 3. trimester.

Gravide, med kroniske sygdomme, som fx overvægt, astma, hjerte- og kar sygdomme og/eller sukkersyge, anbefales influenzavaccination i 1. trimester.

Vaccination er gratis i perioden 1. oktober til 28. februar. Vaccinationen er sikker at bruge i graviditeten.

​Risikoen for smitte til det nyfødte barn reduceres, hvis kvinden er vaccineret før fødslen.


Gravide bør være ekstra omhyggelige med håndhygiejnen og så vidt muligt undgå nærkontakt med personer, som er syge med influenza.

Kvinder med influenza må gerne amme.


Redaktør