​​​​​​​​​​​​​​​​​

Gruppe B streptokokker

Gruppe B streptokokker (GBS) er bakterier, som er en normal del af bakteriefloraen i skeden hos 10% - 30​% af alle kvinder. 

​​Forfatter
Ellen Moseholm

Referent
Nina Weis​

Dato
1. maj 2023​


​​

Gruppe B streptokokker (GBS) er bakterier, som er en normal del af bakteriefloraen i skeden hos 10% - 30% af alle kvinder.

​I forbindelse med graviditet kan GBS overføres til barnet. Dette sker ofte i forbindelse med fødslen, og kan i sjældne tilfælde forårsage alvorlig infektion hos den nyfødte.

​I Danmark forekommer ca. 30 tilfælde af alvorlig GBS-infektion hos nyfødte om året.​


GBS smitter via dråbesmitte fra luftvejene eller ved direkte kontakt fra person til person.

Hos gravide kan GBS overføres fra mor til barn, ofte i forbindelse med fødslen.​


GBS medfører sjældent symptomer hos i forvejen raske personer.

Hos gravide kan GBS medføre en øget risiko for urinvejsinfektion (også kaldet blærebetændelse), hvor de hyppigste symptomer er hyppig vandladning, flankesmerter og eventuel feber.

​I sjældne tilfælde kan GBS føre til infektion i livmoderen, blodforgiftning eller hjernehindebetændelse.​


Hos gravide skelnes der mellem symptomfri GBS-infektion og GBS-urinvejsinfektion.

Symptomfri GBS-infektion er kendetegnet ved, at der er bakterier i mindst to urinprøver taget med mindst 24 timers mellemrum uden, at den gravide har symptomer.

​GBS-urinvejsinfektion er kendetegnet ved, at der er bakterier i mindst en urinprøve, samt at den gravide har symptomer som hyppig vandladning, flankesmerter og eventuel feber. GBS-urinvejsinfektion er forbundet med øget risiko for smitte fra den gravide til foster, samt komplikationer som for tidlig fødsel. ​


GBS kan i sjældne tilfælde overføres til fosteret under graviditeten og forårsage infektion, der kan medføre en øget risiko for tidlig fødsel og fosterdød.

Smitte fra mor til barn sker dog oftest i forbindelse med fødslen.

​Ved GBS-infektion hos det nyfødte barn opstår symptomerne ofte inden for det første døgn efter fødslen, hvor infektionen i sjældne tilfælde kan blive alvorlig og forårsage lungebetændelse, blodforgiftning og/eller meningitis. Symptomer er feber og at barnet bliver irritabelt. Ofte er symptomerne dog svære at tolke.

For tidligt fødte børn (født før graviditetsuge 35) har en øget risiko for at blive smittet med GBS, fordi de har et mere umodent immunsystem.​


Smitte med GBS fra den gravide til fosteret kan forekomme i sjældne tilfælde.

​Risikoen for smitte fra den gravide til det nyfødte barn under fødslen er størst ved ubehandlet GBS-infektion hos den gravide lige op til fødslen og ved vandafgang i >18 timer før fødslen.

Kun 1-2% af de ved fødslen smittede børn udvikler symptomer på alvorlig GBS-infektion.

​Der er øget risiko for alvorlig GBS-infektion hos det nyfødte barn, hvis den gravide har haft en GBS-urinvejsinfektion under graviditeten, tidligere har født et barn med en alvorlig GBS-infektion, hvis fødslen starter før svangerskabsuge 37, hvis der er vandafgang i mere end 18 timer før fødslen, eller hvis kvinden får feber under fødslen.​


Alle gravide undersøges rutinemæssigt for GBS i urinen ved urinstix hos egen læge.

Hvis urinstixen er med positive tegn på infektion, sendes urinprøven videre til yderligere undersøgelse (urindyrkning). ​


Påvisning af GBS hos fosteret er ikke relevant.​​


Hvis der er mistanke om GBS-infektion hos det nyfødte barn, undersøges barnet af en børnelæge umiddelbart efter fødslen.

​En eventuel GBS-infektion bekræftes med en blodprøve, og eventuelt også en rygmarvsprøve. Yderligere udredning omfatter røntgenbillede af lungerne, samt en urinprøve, hvis barnet er mere end en uge gammel.​


Kvinder med GBS-infektion, som er uden symptomer behandles ikke.

GBS-urinvejsinfektion i graviditeten behandles med antibiotika under fødslen, eller alternativt får den gravide lavet en hurtig PCR-test for GBS under fødslen og opstarter antibiotikabehandling, hvis den er positiv.

Hvis moderen har testet positiv for GBS under graviditeten er der ofte særlig observation og kontrol af barnet i de første par dage efter fødslen. Hvis barnet har en GBS-infektion, behandles det med intravenøs antibiotika.​


Der er findes ingen vaccine mod GBS.

Overførsel af GBS fra mor til barn kan forebygges, hvis moderen behandles med intravenøs antibiotika under fødslen.​


GBS forekommer hyppigt og hos mange kvinder er det en normal del af bakteriefloraen i skeden.

​Der er ikke noget konkret man kan gøre for at undgå at få GBS.

Kvinder med gruppe B streptokokker må gerne amme​.​


Redaktør