Undersøgelse af jernstatus

​Her kan du læse om en blodprøve, der undersøger om du har jernmangel.

Jernmangel optræder hyppigt hos gravide kvinder og kan blandt andet føre til blodmangel (anæmi). Anæmi er forbundet med øget risiko for komplikationer omkring fødslen og lav fødselsvægt hos barnet. 

På Hvidovre Hospital følger man den nationale anbefaling om at screene alle tidligt gravide kvinder for jernmangel og jernmangelanæmi. Det gøres ved hjælp af en blodprøve med det formål at sikre den rette rådgivning og behandling til alle gravide med jernmangel. 

Pr. 01.06.2017 bliver alle tidligt gravide på Hvidovre Hospital tilbudt at få målt deres jernstatus.

A. Hvis du ønsker nakkefoldsscanning: 
Du bedes booke tid til nakkefoldsscanning og double-test på Nakkefold-hs.dk. Blodprøve med henblik på måling af din jernstatus vil blive taget samtidig med double-testen, som er den blodprøve der tages forud for nakkefoldsscanningen og bruges til beregning af risiko for kromosomfejl hos fosteret.

B. Hvis du ønsker at få undersøgt din jernstatus, men ikke ønsker nakkefoldsscanning:
Du skal ikke booke tid til nakkefoldsscanning. Du bedes kontakte reservelæge Veronika Markova på telefon +45 29 79 04 30, som bestiller blodprøven til måling af din jernstatus.

C. Hvis du hverken ønsker at få undersøgt din jernstatus eller få foretaget nakkefoldsscanning:
Skal du ikke gøre noget, og der vil ikke blive taget blodprøver, hverken til double-test eller til undersøgelse af din jernstatus.

Svar på undersøgelse for jernstatus

Du bliver kun kontaktet, hvis vi ud fra dit blodprøvesvar vil anbefale en anden behandling end Sundhedsstyrelsens anbefaling (tablet jern 40 – 50 mg dagligt til alle gravide fra graviditetsuge 10). Du vil i så fald blive kontaktet pr. telefon eller e-boks.

Kontakt

Har du spørgsmål om undersøgelsen af jernstatus, er du velkommen til at kontakte reservelæge Veronika Markova på telefon +45 29 79 04 30. 

Redaktør