Hvad er svangerskabsforgiftning?
Svangerskabsforgiftning eller præeklampsi er en alvorlig tilstand, som medfører øget risiko for graviditetetskomplikationer såsom forhøjet blodtryk og påvirket nyrefunktion. Desuden kan svangerskabsforgiftning føre til væksthæmning og for tidlig fødsel af fosteret.
Svangerskabsforgiftning forekommer hos op til 5 % af gravide, og hvert år får omkring 1500 gravide kvinder konstateret svangerskabsforgiftning i Danmark.
Måske muligt at forebygge
Nyere internationale studier tyder på, at det er muligt at forudse mere end 80 % af tilfældene af svær svangerskabsforgiftning allerede i første trimester ved at kombinere oplysninger om kvindens sygehistorie med blodtryksmåling, flowmåling i livmoderens kar og måling af biokemiske markører.
Vi undersøger fordelene ved tidlig screening
Vi ønsker derfor at undersøge, om den foreslåede screeningsmetode kan anvendes blandt danske gravide. Hvis det viser sig, at screeningen virker, vil gravide med høj risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning kunne sættes i behandling med forebyggende medicin, hvorved de fleste kan undgå at blive syge.
Det er vigtigt, at opsporingen finder sted tidligt i graviditeten, ellers vil den forebyggende medicin ikke have effekt.
Vores data
De gravide, som deltager i undersøgelsen, vil få målt blodtryk i begge arme, taget en ekstra blodprøve og få foretaget en ultralydskanning af blodkarrene til livmoderen.
Hvem står bag projektet
Projektet er et samarbejde mellem Hvidovre Hospital, Rigshospitalet, Herlev Hospital, Nordsjællands Hospital, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital (Skejby).
Projektet kører fra oktober 2019 og indtil der på nationalt plan er inkluderet 8.300 gravide. Det forventes at tage 1-2 år.
Læs mere
Kontakt
Ved behov for yderligere information kontakt: Kasper Pihl, Overlæge, ph.d.Ultralydklinikken, Gynækologisk Obstetrisk Afd.
Hvidovre Hospital
Mail:
Kasper.Pihl@regionh.dk