Ofte stillede spørgsmål til røntgenundersøgelse

​Her finder du svar på nogle af de spørgsmål, vi ofte får om røntgenundersøgelser.

Hvornår og hvordan får jeg svar på min undersøgelse? 

Når lægen har beskrevet undersøgelsen, vil svaret blive sendt til lægen/afdelingen som har bedt om undersøgelsen. Når de har svaret, vil du enten få besked med brev eller blive indkaldt til samtale, hvis du ikke allerede har aftalt en tid sammen med lægen. 

Jeg er gravid eller forsøger på at blive det, har det nogen betydning for undersøgelsen?

Er du gravid bedes du kontakte henvisende afdelingen eller røntgenafdelingen, da dette kan have indflydelse på gennemførelsen af røntgenundersøgelsen. Dette gælder dog ikke hvis du skal til ultralydsscanning. 

Er der ventetid?

Der kan desværre forekomme ventetid på røntgenafdelingen. Det skyldes, at vi på afdelingen både foretager planlagte såvel som akutte undersøgelser. Det betyder, at patienter ikke altid kommer ind til den planlagte tid, trods vi tilstræber dette. 
Af samme grund kan patienter ikke forvente at blive kaldt ind i den rækkefølge de er kommet i. 

 
Hvis du skal videre til undersøgelse/samtale på en anden afdeling, skal du ikke bekymrer dig. De er informeret om, at der kan forekomme ventetid og de venter på dig.

 

​Skal jeg faste inden undersøgelsen?

I nogle tilfælde vil du blive bedt om at møde fastende til undersøgelsen. Dette gælder dog ikke hvis du har sukkersyge. Hvis du skal faste til undersøgelsen, vil du blive gjort opmærksom på dette i dit indkaldelsesbrev. Hvis du får medicin til daglig, kan denne tages som normalt.

 

Er det muligt at få kørsel til og fra hospitalet?

Som udgangspunkt betaler du selv transporten til og fra hospitalet. Hvis lægen vurderer, at du af helbredsmæssige grunde ikke er i stand til at benytte offentlige transportmidler, sørger hospitalet for liggende eller siddende transport og betaler denne transport. Hvis du har behov for transport, er det den afdeling, der henviser dig til undersøgelsen, som sørger for transport til dig.

 

Er det muligt at få en tolk med til undersøgelsen?

​Alle patienter, der er døve eller ikke har tilstrækkelige danskkundskaber, har ret til tolkebistand i forbindelse med samtaler, undersøgelse og behandling på hospitalet.
​Det er den afdeling som henviser dig, til undersøgelsen på røntgenafdelingen, der skal sørge for en tolk til dig. 

 

Hvad er røntgenkontrast?

Der findes forskellige typer af røntgenkontrast. Kontrast bruges til nogle undersøgelser for at få flere oplysninger i billederne. Det kan f.eks. bruges til at fremhæve blodårer, tarme og nyrer.

Kontrast kan drikkes eller gives i en blodåre. Hvilken slags kontrast du skal have, kommer an på, hvilken undersøgelse du skal til. I dit indkaldelsesbrev vil der stå, om du skal have kontrast til undersøgelsen, og hvilken slags.


 
Redaktør