Kolorektalcancer

​Langt de fleste tilfælde af kræft i tyk- og endetarm opstår i det øverste tynde lag celler på tarmvæggen, epitelcellerne. Men til forskel for livmoderhalskræft er der mange forskellige faktorer, der kan være årsag til kræftforekomster i tarmene.

TYK- OG ENDETARMSKRÆFT (KOLOREKTALCANCER)

Langt de fleste tilfælde af kræft i tyk- og endetarm opstår i det øverste tynde lag celler på tarmvæggen, epitelcellerne - ligesom f. eks. ved livmoderhalskræft. Men til forskel for livmoderhalskræft er der mange forskellige faktorer, der kan være årsag til kræftforekomster i tarmene. 

Anlæg for kolorektalcancer kan være nedarvede, eller det kan udvikle sig fra særlige inflammatoriske og polypdannende mave/tarmsygdomme. De fleste tilfælde opstår dog under indflydelse af faktorer som alder, køn og livstil.

Kolorektalcancer kan starte som udvækster på tarmvæggens epitel, udvækster som disse kaldes polypper. De fleste polypper er uskadelige, men nogle polypper er også adenomer, som er en slags godartede svulster, der over tid kan udvikle sig ondartet. 

Egentlig kræftudvikling kan forebygges effektivt, hvis adenomer opdages og fjernes i tide og derfor tilbyder sundshedsvæsenet, at både mænd og kvinder over 50 år kan blive screenet regelmæssigt for polypper og adenomer via en kikkertundersøgelse.

RISIKOFAKTORER

Der er en række faktorer der har indflydelse på om man er mere eller mindre i fare for at udvikle kolorektalcancer. Nogle af faktorerne kan man selv kontrollere, andre kan man ikke gøre noget ved. De følgende faktorer har indflydelse på risikoen:

Hankøn 50+

Risikoen øges hvis man er 50+ år gammel, hvis man er hankøn, hvis man har inflammatoriske tarmsygdomme (IBD), hvis man har polypper i tyk- og endetarm, hvis der er tilfælde af kolorektalcancer i ens nærmeste familie, eller hvis man selv er eller har været diagnosticeret med bryst- og/eller ovariecancer (ovariecancer er kun hos kvinder).

Diæt med meget kød

I en anden kategori, faktorer som man selv har indflydelse på, findes der en altovervejende sandsynlighed for, at en diæt med meget rødt kød, gennembehandlet kød og kød, der er tilberedt ved meget høje temperaturer, kan øge risikoen for kræft i tarmene. 

Flere lande anbefaler derfor, at man undgår disse madvarer i større mængder. Derudover kan man reducere sin risiko ved at motionere jævnligt, holde sin vægt indenfor det anbefalede BMI og undgå cigaretter og alkohol.


Redaktør