Human Papillomavirus (HPV)

​Normalt er HPV infektioner forbi-gående og uskadelige, men når uheldet er ude, kan HPV forårsage kræftudvikling på bl.a. livmoder-halsen. Vi arbejder målrettet på at udnytte og udvikle molekylær-biologiske teknikker til at screene for og forebygge HPV-induceret kræftudvikling.

Papilloma virus er en DNA virus, der kan inficere hud og slimhindeoverflader. Der findes flere hundrede typer papillomavirus, og mere end 100 af dem kan inficere mennesker (deraf human papilloma virus). Nogle typer HPV giver vorter på huden eller forårsager kønsvorter og polypper, andre kan, usædvanligt nok for en virus, forårsage kræft i bl.a. livmoderhalsen.

HØJ-RISIKO TYPER

De typer HPV der kan forårsage kræftsygsomme, kaldes høj-risiko typer. Typer der forårsager vorter og kønsvorter samt de mange andre, der ikke normalt har risiko for at udvikle sig til kræft, betegnes som lav-risiko typer. Det betyder, at bare fordi man har en HPV infektion, er det ikke ensbetydende med, at man bliver syg. Det kommer helt an på, hvilken infektionsprofil man har – dvs. hvilke typer HPV man bærer.

Mange HPV typer overføres seksuelt, og er vidt udbredte i den voksne befolkning, især hos yngre voksne.

De fleste HPV infektioner går over af sig selv, og man mærker ikke noget til dem. Andre er vedvarende, og kan udvikle sig til polypper i mund, hals eller tarm eller til kønsvorter.

Kvinder og HPV infektioner

Hos kvinder kan HPV infektioner sætte sig på livmoderhalsen. Når en infektion i livmoderhalsen med høj-risiko HPV typer er vedvarende, er der risiko for, at der kan opstå celleforandringer.

Screening der gør en forskel

Celleforandringerne kan lede til kræft, men heller ikke dette trin er sikkert. Processen fra infektion over celleforandringer til kræft tager som regel mellem 10 og 15 år, så der er heldigvis rig mulighed for at opdage og behandle i tide. Behandling af tidlige stadier forhindrer næsten altid udvikling af kræft.

HPV-INDUCERET SYGDOM

Normalt bliver man ikke syg af en HPV infektion. Men når uheldet er ude, kan infektioner forårsage forandringer i cellens funktioner og dette kan føre til bl.a. kræft.

Den mest almindelige HPV inducerede kræftform er livmoderhalskræft. Både forekomsten af og dødelighedsraten for livmoderhalskræft har været jævnt faldende siden 1960'erne, hvor der blev indført et nationalt screeningsprogram for celleforandringer. I dag rammes op mod 400 kvinder om året i Danmark af livmoderhalskræft.

HPV kan også forårsage kræft i mundhule og hals, og der er indikationer på, at HPV kan have indflydelse på udvikling af kræft i tarmregion og hoved også.


Redaktør