Sådan foregår screening for livmoderhalskræft

​Få et overblik over hvordan screening for livmoderhalskræft foregår og hvad, du skal være opmærksom på. 

​Invitation til screening

Invitationen til screening for livmoderhalskræft sendes i e-Boks. Har du ikke e-Boks, modtager du invitationen per brev. Efter du har modtaget invitationen, skal du selv kontakte din egen læge for at aftale en tid til undersøgelse. 

Hvis du har menstruation på undersøgelsestidspunktet

Du må ikke have menstruation, når du skal have lavet undersøgelsen hos lægen. Hvis du har fået din menstruation op til eller på dagen for din screeningsundersøgelse, bedes du kontakte din læge for at få en ny tid. 

Hvis du er gravid

Hvis du er gravid, skal undersøgelsen udsættes til mindst otte uger efter fødslen. For at undgå rykkerbreve, kan du midlertidigt framelde dig på www.framelding.dk ved at bruge Tast Selv-koden, der står i dit invitationsbrev. Du kan også ringe til vores screeningssekretariat på telefon 38 62 21 34. 

Screeningsundersøgelsen

Hos lægen udføres en gynækologisk undersøgelse, hvor der samtidig tages en celleprøve fra livmoderhalsen. Det gør ikke ondt, men nogle kvinder synes, at det kan virke ubehageligt.

Undersøgelsen foregår ved at du ligger på ryggen, og lægen føler efter og undersøger din skede. Nogle kvinder føler, at det er grænseoverskridende, at skulle undersøges på den måde. Du kan selv gøre noget for at mindske ubehaget, for eksempel: 

  • Ved at sørge for at tisse inden undersøgelsen
  • Tage en lang bluse på, så du ikke føler dig nøgen
Hvis det er din første undersøgelse og du er nervøs, så tal med din læge om det. Det er bedst, hvis man slapper af undervejs, så man ikke spænder i musklerne. De fleste kan godt mærke, at prøven bliver taget, men det er de færreste, der synes, at det gør ondt. Det er normalt, at du kan opleve lidt pletblødning efter undersøgelsen. 

Efter lægen har taget en celleprøve, bliver den indsendt til Hvidovre Hospital, hvor den undersøges for celleforandringer.

Svar på screeningen

Din læge giver dig svaret på screeningsprøven. Du kan også selv se dine svar i din sundhedsjournal på www.sundhed.dk. Svartiden er sædvanligvis inden for 10 hverdage, men der kan i sjældne tilfælde være lidt forlængede svartider.

Mere end 90 % af alle celleprøver er normale. I nogle få tilfælde er celleprøven fra livmoderhalsen uegnet og skal derfor tages om hos din læge indenfor tre måneder. Årsagen kan f.eks. være, at der er for få celler i prøven eller der er blod i prøven.

Er din prøve normal, skal du ikke gøre yderligere. Du vil automatisk blive inviteret til screening igen efter tre eller fem år afhængigt af din alder.

Er din prøve ikke normal, vil prøven også blive undersøgt for HPV. Er der HPV i prøven, bliver du henvist til videre undersøgelse hos en gynækolog. Hvis der ikke findes HPV i prøven, bliver du indkaldt til en kontrolcelleprøve efter 12 måneder. Ved svære celleforandringer anbefales det at få foretaget et keglesnit. 

Du kan læse om indkaldelse til yderligere undersøgelse her


Redaktør