Vil du vide mere om HPV og livmoderhalskræft?

​Her har vi samlet mere information om hvordan man får livmoderhalskræft, hvor udbredt sygdommen er og hvor du kan finde mere viden. 

Risikoen for livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er en alvorlig kræftsygdom. Omkring 350 kvinder får stillet diagnosen årligt. Risikoen for at udvikle livmoderhalskræft er mindst hos kvinder, der deltager i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft.

Livmoderhalskræft og HPV

Livmoderhalskræft skyldes Human Papillomavirus (HPV). HPV er en virus der overføres ved seksuel kontakt. Der findes mere end 100 HPV-virus typer, men der er kun få, 13, der kan give livmoderhalskræft. Stort set alle voksne mennesker har været smittet med HPV på et tidspunkt i deres liv.

Man opdager sjældent selv, at man er smittet med HPV, da en HPV-infektion ofte ikke giver symptomer. Vores krop bekæmper selv en HPV-infektion lidt ligesom, hvis vi har fået en forkølelse.

Kronisk HPV infektion kan give livmoderhalskræft

Hos nogle kvinder forsvinder infektionen ikke af sig selv. En kronisk infektion med HPV kan forårsage celleforandringer i livmoderhalsen, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Der går mange år, fra man bliver smittet med HPV, til at infektionen kan give livmoderhalskræft. I Danmark er livmoderhalskræft hyppigst blandt yngre kvinder i alderen 35-44 år, men alle kvinder har en risiko.

Screening og vaccination for HPV

Det er muligt at forebygge livmoderhalskræft gennem vaccination mod HPV og ved at deltage i screening for livmoderhalskræft.

Læs mere

Du kan læse mere om livmoderhalskræft og screening på Sundhedsstyrelsens hjemmeside 


Redaktør