Hånd holder børsten fra et HPV-hjemmetest kit

Mulighed for en HPV-hjemmetest

​Bliv klogere på muligheden for at tage en HPV-hjemmetest. Et tilbud for kvinder, der bor i Region Hovedstaden. 

Et tilbud til udvalgte kvinder i Region Hovedstaden

Region Hovedstaden arbejder på at sikre, at alle kvinder har mulighed for at blive screenet for livmoderhalskræft. HPV-hjemmetest er et tilbud til de kvinder, der ikke er blevet screenet i en årrække og som er bosiddende i Region Hovedstaden. Testen er lige så god til at teste for HPV, som en test taget hos din egen læge.

Fordele ved HPV-hjemmetesten

Med HPV-hjemmetesten kan du selv tage en prøve fra livmoderhalsen, som efterfølgende analyseres for HPV. Hvis testen viser, at du har HPV, er der en risiko for at der kan opstå celleforandringer, der på sigt kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt.

En HPV-hjemmetest består af en lille blød plastikbørste, der minder om en tampon med indføringshylster. Med børsten tages en lille celleprøve, som kan bruges til at se, om du er smittet med HPV. Børsten er let og enkel at bruge, og analysen viser med stor sikkerhed, om du har en HPV-infektion eller ej.

Læs vejledning om brug af hjemmetesten

HPV-Hjemmetest, hvordan?

HPV hjemmetest er et gratis kræftforebyggende tilbud i Region Hovedstaden. For at bestille en HPV-hjemmetest skal du have modtaget et tilbud om hjemmetest i din e-Boks eller per brev. 

Når du modtager en invitation, kan du bestille en HPV-hjemmetest ved at logge på www.HPV-hjemmetest.dk, ringe til os, eller sende os en E-mail. Du skal bruge den Tast-selv kode, der står på invitationen. HPV-hjemmetesten bliver sendt til din private adresse med en udførlig vejledning og en frankeret returkuvert.

Når du har taget HPV-hjemmetesten, lægger du børsten i returkuverten og sender den til os. Portoen er betalt. Bliver testen beskadiget eller væk undervejs, kan du kontakte os og få en ny tilsendt.

Hvornår og hvordan får jeg svar på testen?

Indenfor 10 dage efter vi har modtaget HPV-hjemmetesten på laboratoriet, får du svar via e-Boks, www.sundhed.dk og Min Sundhedsplatform. Vi sender samtidig en kopi af svaret til din egen læge. Har du ikke e-Boks, sender vi svaret til dig per brev.

Viser testen, at du har HPV, anbefaler vi en opfølgende undersøgelse i samråd med egen læge. Hvis testen er negativ, skal du ikke gøre yderligere.

HPV-testen er frivillig

Tilbuddet om HPV-hjemmetest er naturligvis frivilligt, gratis og underlagt hospitalets tavshedspligt. Hvis du ikke ønsker at modtage invitationer til screening for livmoderhalskræft, kan du framelde dig på hjemmesiden www.framelding.dk eller kontakte Hvidovre Hospitals patologiafdeling.

Om HPV-screening i Danmark

I Danmark tilbydes alle kvinder mellem 23 og 64 år screening for livmoderhalskræft. Kvinder i alderen 23-49 år inviteres til screening hvert tredje år, og kvinder i alderen 50-64 år hvert femte år. Du får automatisk tilsendt invitationen til screening for livmoderhalskræft, hvor du efterfølgende skal kontakte din egen læge for at få en tid til undersøgelse.

75 % af alle kvinder tager imod tilbuddet om screening for livmoderhalskræft, men 25 % deltager ikke regelmæssigt i screeningen. Halvdelen af livmoderhalskræfttilfældene opdages blandt kvinder der ikke regelmæssigt deltager i screeningstilbuddet.

Flere spørgsmål om HPV-hjemmetesten

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 20 31 24 64 i hverdagene mellem kl. 8 og 15 eller skrive til hvh-mpl@regionH.dk 


Redaktør