Ofte stillede spørgsmål og svar

​Vi har samlet et overblik over ofte stille spørgsmål og svar om screening for HPV. 


Hvad er screening for livmoderhalskræft?

Screening for livmoderhalskræft er et tilbud om en underlivsundersøgelse, som din praktiserende læge foretager. Her får du foretaget et celleskrab, der analyseres for celleforandringer og i nogle tilfælde også HPV.

Til toppen af siden

Hvorfor er der et tilbud til kvinder om at blive undersøgt for celleforandringer?

Livmoderhalskræft forebygges bedst ved, at celleforandringer opdages tidligt. Den sikreste metode til at opdage celleforandringer tidligt er ved at deltage i screeningen.

Til toppen af siden

Behøver jeg blive undersøgt, når jeg føler mig sund og rask?

Ja, man kan ikke selv mærke, om man har celleforandringer. Det er derfor vigtigt at man bliver screenet selvom man føler sig sund og rask.

Til toppen af siden

Skal jeg undersøges, hvis jeg er gravid?

Cellerne i livmoderhalsen ser anderledes ud under en graviditet. Hvis du er gravid, skal du vente med at blive undersøgt til et par måneder efter fødslen.

Til toppen af siden

Jeg er fyldt 23 år, hvorfor er jeg stadig ikke blevet inviteret? 

I Region Hovedstaden tilbydes screening for livmoderhalskræft til kvinder fra de er fyldt 23 år. Alle kvinder i alderen 23-49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50-64 år inviteres hvert femte år. Det betyder, at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år. Har du ikke modtaget en invitation, når perioden er ovre, skal du kontakte Screeningssekretariatet for Livmoderhalskræft. Når du har modtaget din første invitation, vil du fremover blive tilbudt screening med ca. tre års mellemrum, indtil du er 49 år og herefter med ca. fem års mellemrum.

Til toppen af siden

Gør det ondt at få taget en celleprøve fra livmoderhalsen?

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan det opleves at få taget en celleprøve. Nogle mærker ikke noget, mens andre synes, det føles ubehageligt.

Til toppen af siden

Behøver jeg at blive undersøgt, når jeg ikke er ældre, end jeg er?

Ja, livmoderhalskræft rammer både yngre og ældre kvinder. Halvdelen af de kvinder, der får livmoderhalskræft, er under 50 år.

Til toppen af siden

Hvad nu hvis jeg ikke tør få lavet undersøgelsen, fordi jeg er bange for at have kræft?

Nogle kvinder bliver meget forskrækkede, hvis de har celleforandringer. Men det er vigtigt at huske, at celleforandringer ikke er kræft, og at de kan fjernes, før de udvikler sig.

Til toppen af siden

Skal jeg undersøges, hvis jeg er vaccineret mod livmoderhalskræft?

Ja, HPV-vaccinen dækker kun nogle af de HPV-typer, der giver øget risiko for livmoderhalskræft. Det er derfor vigtigt at følge screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, selvom du er vaccineret.

Til toppen af siden

Hvornår får jeg svar? 

Du får svar på din prøve af din læge senest to uger efter prøven er taget. Svaret kan også ses på Sundhed.dk og Min Sundhedsplatform.

Til toppen af siden

Hvad sker der, hvis jeg har celleforandringer?

Der findes forskellige grader af celleforandringer. Nogle kræver behandling, andre holder man øje med. Derfor skal du undersøges nærmere hos din læge eller hos en gynækolog. 

Til toppen af siden

Kan jeg være syg, selv om prøven er normal?

Ingen prøve er 100 procent sikker. Hvis du får symptomer fra underlivet mellem undersøgelserne, skal du altid gå til lægen.

Til toppen af siden

Da jeg blev undersøgt sidst, var prøven normal. Behøver jeg allerede blive undersøgt igen?

Ja, det gælder om at finde celleforandringerne, inden de udvikler sig til kræft. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt regelmæssigt – også selvom sidste prøve var normal.

Til toppen af siden

Hvordan finder jeg ud af, hvornår jeg sidst er blevet undersøgt?

Hvis du ikke kan huske, hvornår du sidst er blevet undersøgt, kan du kontakte din egen læge eller se dine sundhedsdata fra dine lægebesøg ved at logge ind på sundhed.dk.

Til toppen af siden

Hvornår inviteres jeg sidste gang til screening? 

Invitation til screening ophører ved 65-års alderen. Dette er forudsat, at man to gange har haft negative celleprøver inden for de seneste 10 år.

Til toppen af siden

Kan screening af livmoderhalskræft give overbehandling?

Man kan endnu ikke skelne mellem de celleforandringer, der med sikkerhed forsvinder af sig selv og dem, der udvikler sig til kræft. Derfor vil man anbefale behandling, hvis man i en vævsprøve finder svære celleforandringer.

Til toppen af siden

Kan screening af livmoderhalskræft give falsk tryghed?

Det er ikke alle tilfælde af livmoderhalskræft eller forstadier hertil, der opdages ved screening.

Til toppen af siden

Kan der være tale om falsk alarm?

Hvis prøven viser, at du har celleforandringer, bliver du indkaldt til en efterfølgende undersøgelse. I nogle tilfælde vil undersøgelsen vise, at livmoderhalsen er normal.

Til toppen af siden

Har du et spørgsmål, som ikke er blevet besvaret her?

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Sekretariatet for Livmoderhalskræftscreening i Region Hovedstaden.

Til toppen af siden


Redaktør