Indkaldelse til yderligere undersøgelser for HPV

​Læs om forløbet, hvis du bliver indkaldt til yderligere undersøgelser for livsmoderhalskræft. 

​Kun hvis du har celleforandringer

I cirka 5 % af de screeningsprøver Patologisk Afdeling undersøger, er der celleforandringer. Hvis prøven viser, at der er celleforandringer, får du besked. Celleforandringer betyder, at cellerne er unormale i deres udseende. Man kan have atypiske, lette, mellem, svære eller meget svære celleforandringer.

I de tilfælde får du efter noget tid gentaget celleprøven eller du kan blive henvist til en gynækolog til en udvidet celle- og vævsprøve, også kaldet en KBC. K betyder kikkertundersøgelse af livmoderhalsens overflade (Kolposkopi), B er en biopsi (vævsprøve) fra livmoderhalsen og C er en udskrabning fra livmoderhalskanalen (Cervixskrab).  Herefter kan man endeligt give dig et svar på sværhedsgraden af celleforandringerne.


Behandling af celleforandringer

  • Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere.
  • Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger at få børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år). Du behøver derfor ikke være nervøs for, at du får kræft i ventetiden mellem kontrollerne.
  • Svære og meget svære celleforandringer medfører, at du vil blive anbefalet en keglesnitsoperation. 

Keglesnitsoperation

Hvert år bliver ca. 6.000 kvinder behandlet for forstadier til livmoderhalskræft med en keglesnitsoperation. Ved at behandle forstadier kan man forhindre, at de udvikler sig til kræft.

Ved kegleoperationen skæres ca. 1 cm af den nederste del af livmoderhalsen af. Formålet med operationen er at fjerne det syge væv, samt at undersøge om der er rask væv mellem celleforandringerne og resten af livmoderen og skeden.

Indgrebet foregår via skeden. Der lægges lokalbedøvelse i livmoderhalsen. Med en elektrisk slynge udskæres et kegleformet stykke af livmoderhalsen og eventuel blødning standses. Efter indgrebet skal du vente ca. 20 min. i gynækologens venteværelse. Dette er for at sikre, at blødningen er normal, inden du går hjem.

Der kan forekomme lette smerter i underlivet, som kan behandles med smertestillende håndkøbsmedicin, f.eks. Panodil eller Ipren. Det vævsstykke, der er blevet fjernet, bliver sendt til mikroskopisk undersøgelse.


Redaktør